Parachute Vulgata
Parachute Vulgata

Ibland är det inte lätt att veta om man ska skratta eller gråta.

Att vara ute i skogen med mina barn och grilla korv, spana på insekter och kasta kottar är bland det bästa jag vet och söndagen var en perfekt dag för just detta. Väder är väder, det är min inställning och när det spöregnade när vi kom fram till skogen bestämde jag mig för att undvika en fuktskadad telefon och vattensjuk plånbok genom att gömma båda attiraljerna bakom några CD-skivor i facket i bildörren. Vi befann ju oss ändå mitt ute i skogen på den halländska landsbygden vid en 4H-gård, inte precis där som jag känner mig som mest otrygg.

Parachute Adams (syntetisk vinge)
Parachute Adams (syntetisk vinge)

Men när vi kom åter till bilen efter en lång härlig skogspromenad med magarna fulla med grillkorv upptäckte vi att en av bilens bakrutor var krossad och givetvis så var både min plånbok och telefon nu i andra händer. Larvigt! Det är ju i och för sig bara materiella ting, men allt jobb det innebär. Förutom att spärra alla kort så tog det en stund att ändra lösenord på alla applikationer man har i sin telefon, polisanmäla och ringa till försäkringsbolaget. Pust och stön! Tydligen så är detta ”det nya” enligt Polisen, nämligen att åka runt på naturområden och dylikt där de som är lika blåögda som mig tror att det är safe att lämna värdesaker i bilen. Så tänk på detta när du är vid åarna och sjöarna framöver …

För att avreagera mig lite och komma i bättre tankar, som att det faktiskt finns de som har det betydligt värre än att bli drabbad av ett bilinbrott, satte jag mig vid städet några timmar på söndagskvällen. Jag är i full gång med att fnula på en artikel för Flugfiske i Norden om, vad jag anser är, världens bästa dagsländor och jag  har bundit Parachute Adams och varianter på det mästerverket i snart en vecka. Så resultatet av söndagens terapi vid städet blev de flugor som du ser på bilderna i det här inlägget.

Parachute Danica
Parachute Danica

Grundprincipen bakom en Parachute Adams, förutom den vackra klargråa färgen, är ju att du använder två stycken olika hackelfärger för både stjärtspröt och fallskärmshackel, originalet har ju t ex. brunt och grizzlyfärgat hackel. Men jag har i år även med framgång fiskat varianter av nämnd Adams när våra största dagsländor är aktuella, Ephemera Danica och Vulgata och det är alltså de flugor du ser på bild här. Jag binder dom på den mycket trevliga kroken DaiiChi 1190 i krokstorlek 8 och de har, som sagt, fungerat helt suveränt de senaste två säsongerna för mig. För den ljusare Danicaimitationen har jag använt hackel i svart och ljus ginger och för Vulgataditon golden olive och light ginger. Glöm inte bort att du har de större fjädrarna längst bak på dina torrflugenackar, de är fulla med perfekta fibrer för stjärtspröt till dina torrflugor. De här imitationerna flyter extremt bra och rätt, imiterar precis lagom, du ser dom där ute på vattnet, krokar bra, är lätta att presentera och är snälla mot din tafsspets som håller sig rak och fin. Fallskärmshackel äger!

PS. Tack Apple för iCloud och att jag kan radera och stänga av min iPhone genom appen ”Hitta min iPhone”.