Kalldimma Location X 2014Några veckor har nu passerat och först nu känner jag mig redo att skriva om årets resa norröver. För när jag väl skrivit om det känns det nästan som ett avslutat kapitel, och vissa saker vill man inte ska ta slut.

Innan vår resa till Jämtland och Location X pratade jag med flera vänner som tidigare besökt området. Förutom värdefulla tips och hejarop om flugor och åsträckor vi bara inte fick missa så var det flera kommentarer som gav mig lite prestationsångest. ”Det enda dåliga med det här området är att risken är stor att allt annat sen blir obetydligt i jämförelse”. Så kunde det låta och man syftade givetvis främst på områdets öringpotential.

First Trout Location X 2014 (1)

Och med upplevelsen så här i backspegeln kan jag verkligen förstå vad mina vänner menade. Att få fiska i nästintill orörda vatten där vi varje dag såg och hade chans på flera öringar över 2 kilo på torrfluga låter som en sån där överdrift som vi flugfiskare gärna slänger oss med, men i det här fallet stämmer det.

TroutOmrådet består av flertalet långa åsträckor av olika karaktär och detta var en av de många saker som jag verkligen attraherades. Att vi en dag kunde fiska en forsande fjällå med djuphålor och små pooler, en annan dag smyga vid en liten skogså och på kvällen sitta och vänta på vakande fisk vid en nacke/inlopp. Och trängas gjorde vi ju knappast då vi var 12 st fiskare på ett område som kändes lika stort som Halland, vi delade upp åsträckorna mellan oss.

Vi flugfiskare och framför allt vi torrflugefiskare är ju inte bara beroende av vår egen dagsform utan även av insekter och väder. Vädret och våren hade varit ganska kall och det var ganska mycket snö kvar på fjälltopparna när vi kom upp efter midsommar. Men efterhand under veckan kom sommaren närmare insekterna, då främst dagsländor i alla storlekar kläckte. Inga massiva kläckningar, men så pass mycket att fisken verkligen blev ytaktiv. Sista kvällen vi fiskade hade vi ett fantastiskt fiske då Danica kläckte och föll samtidigt, riktigt läckert. Och senare in på natten kom nattsländan verkligen igång och det var kul att se de pigga pupporna simma in mot land.

Trout and Mayfly 2014

Workin it Location X 2014

Fisket då? Efter några dagar kom vi på varandra att vi verkligen blivit giriga då vi nästan inte reagerade på öring på och strax över kilot. Något jag i skrivande stund inte riktigt kan förstå är hur jag kunde känna mig nästan likgiltig när jag landade en relativt kort men smällfet öring på 1,3 kilo på en skadad Danicakläckare i efterdyningarna av en kvällskläckning. Jag brydde mig inte ens om att ta fram kameran. Inte sunt på något sätt!

Motljus Location X 2014För mig som tidigare nästan varit nattsländefiskare mer än flugfiskare så har 2014 varit mycket spännande så här långt. I vanliga fall regerar nattsländan på min tafsspets men i år har min nattliga böjelse blivit till dag och dess sländor. Det har flugbindningsmässigt varit mycket intressant då jag verkligen fått testa ut vilka imitationer av kläckande och ”färdiga” dagsländor i alla storlekar som jag tycker är bäst, och med bäst menar jag då som fiskeflugor. Hjärnan har verkligen gått på högvarv mellan kläckningarna och flugor och mönster har testats. Mina funderingar och slutsatser kring detta kommer jag att publicera i Flugfiske i Norden längre fram i vinter, men jag kan redan nu avslöja att de bästa färdiga (duns och spinners) har fallskärm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förutom alla fina öringar och fina vatten vi fiskade i så kommer jag att komma ihåg hur lite sömn man egentligen behöver när det står fiske på dagsschemat, alla skratt och allt skrock utmed åkanten, våra långa och mycket svettiga vandringar i fuktig myrmark och hur gott öl smakar när man kommit fram, hur kul det kan vara med whisky när kalldimman kommer tassande ner från fjällen och hur enkelt livet kan vara en dryg vecka om året.