OLYMPUS DIGITAL CAMERAMycket lyckad långhelg i Hökensås!

Torsdag till söndag i förra veckan förgyllde jag och min vän Per Hökensåsområdet igen, det brukar vara så vid den här tiden på året. Och årets vårtripp blev precis så bra som vi hetsat varandra om att det skulle kunna bli – mycket fisk på små flugor, många skratt och en del öl.

Jag hade förmånen att komma ner till Hökensås redan på torsdagen för att värma upp stugan och sjöarna en dag innan Per, och jag drog verkligen en vinstlott. När jag tacklade upp spö och utrustning vid parkeringen på Enesjön föll det ett mysigt duggregn, sjön låg spegelblank och fiskarna gick nära land och vakade. Min första tanke var att det kläcktes fjädermyggor och fisken reagerade på pupporna i ytskiktet. Men när jag försiktigt vadade ut i vår favoritvik i sjön såg jag mängder av nyckläckta Liten vasslända som drev ut från land. Jag kunde med blotta ögat se små grupper av sländor 3-4 meter från mig där flera fiskar gick och försiktigt betade av. Läckert!

Vespertina

Flugvalet var enkelt. Jag knöt på en Frisörmygga bunden på TMC 2488 i krokstorlek 22 och vinklade upp vingarna något och kastade ut. Några timmar senare hade jag landat 9 finfina regnbågsöringar i toppkondition och tappat ungefär lika många. Jag funderade länge på om jag skulle våga ringa till Per och berätta vad det är som händer i området, notera att han skulle jobba över på torsdagen för att kunna vara ledig på fredagen. Till slut ringde jag och jag hörde att Per inte riktigt trodde på mig.

Regn

När jag gick från Enesjön vakade det fortfarande intensivt, men jag kände att det fick räcka nu (så här i efterhand förstår jag inte hur jag ens kunde tänka den tanken). Men jag åkte bort till Prinsasjöarna för att se om förutsättningarna var likadana där, men icke. Några sporadiska vak mitt ute i sjön, annars var det helt stilla på ytan. Men jag gick bort till min lilla favoritplats i sjön och kastade ut en Double Legs, det brukar funka, och efter några kast hade jag landat och återutsatt min tionde firre för dagen. Härligt!

Liten slända storlek 20Fiskens girighet efter Frisörmyggorna hade gått hårt åt mitt lager, så jag bestämde mig för att åka åter till stugan för att dricka grogg och binda upp ett gäng för morgondagen. Jag band upp ett tiotal av de jag hade haft som lycka med under dagen samt en variant (?) på TMC 101 i krokstorlek 20 med stjärtspröt och vingarna bundna mer som en sk. no-hackle-cdc-dun som du ser på bild här. Det var inte speciellt svårt att få till den varianten med Frisörmyggan och den mängd av de små sländorna jag sett under dagen. Att binda in CDCn så här på kroken blir hållbart och flyter mycket bra och titta gärna på bilden nedan hur bra siluetten av de två stora och två små blir.

Om Per inte riktigt trodde på mig eller inte ville tro mig när jag ringde honom på torsdagen så tror jag att han förstod och trodde på mig efter några timmars fiskande på fredagsmorgonen efter att han anlänt till området. Vinden vände under fredagsnatten och den massiva kläckningen av den lilla vassländan uteblev, men fisken hittade snabbt en annan favorit i fjädermyggorna. Försiktiga vak avslöjade att fisken helst gick och tog pupporna strax under ytfilmen så flugvalet var enkelt. En Shuttlecock (CDC kläckare) med en liten myggpuppa fastbunden i krokböjen. Den här varianten som vi brukar kalla för ”Hökensåsriggen” var larvigt effektiv och vi drog båda fisk efter fisk efter fisk under fredag, lördag och söndag.

Små sländor storlek 20

Och pricken över i:et var när vi båda drillade fisk samtidigt, en dubbeldrill lättar lätt upp stämningen en kylslagen morgon i maj. Klart i minnet kommer vår sena lördagskväll vid Prinsasjöarna också att förbli, helt ensamma vid en helt stilla sjö fullt med vakande fisk som greppar tag i ytgående flugor i storlek 18 och 20. Jösses!

Nu är sötvattensfisket verkligen igång och inom kort är jag vid hemmaån igen. Sländorna kläcker och livet leker!