AdamsAtt titta sig i spegeln är inte alltid vackert, man är den man är. 

Häromdagen skulle jag putsa till mina polisonger och håret runt öronen, det var en klar påminnelse att man inte direkt blir yngre för bland mitt bruna hår blir det allt mer gråa hårstrån insprängda. För mig är det mer ett konstaterande än en krisartad situation, jag försöker att se så enkelt som möjligt på saker och ting.

Adams FamilySå istället för att hamna i en djup 40-årskris (jag har ett år på mig) så kom jag istället att tänka på torrflugornas torrfluga – Adams och hans trevliga kusiner. Vad som utmärker en Adams (och färgen på mitt hår) är ju att man använder två nyanser (grizzly och brunt) av tuppnacke för både stjärtspröten och hackel.

Jag nämnde Adams kusiner ovan och det är en stor familj. Stora klassiska flugor har ju en benämning att yngla av sig varianter på varianter och Adams är absolut inget undantag. De Adams jag binder och fiskar med är ursprungsflugan med ett kraghackel och den med ett fallskärmshackel, Parachute Adams. Den sistnämnda är min absoluta favoritfluga när det kommer till fiske i strömmande vatten, den fungerar alltid och den är en livlina för mig och många andra när inget annat fungerar.

Parachute Adams sz. 16 (light:dark)

Jag binder och fiskar nästan uteslutande mina Adams i krokstorlek 16 men en Adams är en utmärkt utgångspunkt för att imitera både större och mindre imitationer. Se gärna bilden nedan, det är en Adamsvariant på krokstorlek 22, där har jag valt bort vingarna och endast bundit in ett hackel, det finns inte plats med mer.

Adams Variant sz. 22

En Adams ska ju bindas med vingar från en hönsnacke, det är ju lite religion över den här flugan så jag hoppas inte att någon tar illa upp över att jag kände lusten att binda de här flugorna med en syntetisk vinge? Vingmaterialet jag valt på de här flugorna är relativt nytt i mina materiallådor, det heter Roman Moser Dust Fiber och är ett väldigt trevligt material att arbeta med. Men för att få lite Adamskaraktär på vingarna har jag duttat lite med en svart tuschpenna på vingarna.

Parachute Adams sz. 16

Om du ännu inte tagit Adams till ditt hjärta och din flugask så bör du tänka om, det är en jättekul fluga att binda och ännu roligare att fiska med. Experimentera med färger och krokstorlek och presentera dom för öringen, du kommer inte att ångra dig.

”Next comes the Adams box. Ah, the Adams, the finest of dry flies, everyone’s favorite, a triumph of expressionism. … I tend to be a presentationist when it comes to dry flies, figuring that the Adams will work nine times out of ten when the trout are looking up. (When they’re looking down, they probably want a Hares Ear Soft Hackle.)” (John Gierach, från boken ”Trout Bum”).

Adams TMC 101 sz. 16