Copper John B175Inventering är kul!

I dagarna har jag haft nöjet att börja se över utrustningen inför sötvattenssäsongen i å och sjö. Jag har spolat på ny backing och lina på en rulle, sett över tafsar och tafsmaterial, skrivit upp att en ny flaska av TMC Dry Dip Super måste inhandlas och monterat nya flugor i askarna förstås. Jag vet inte om du har samma ritual som jag inför varje säsong, men för mig är det i alla fall ett sant nöje.

Flugor har jag så det räcker och blir över, det kanske inte är någon överraskning, om du är en ivrig flugbindare som jag så vet du vad jag menar. Men varje inventering av flugsortimentet ger mig alltid nya uppgifter och idéer och att-binda-listan fylls på med gamla beprövade klassiker och nya flugor som måste bindas och testas. I avdelningen ”beprövade klassiker” är John Barrs Copper John en favorit!

Copper John - Copper & Olive

Flugan har många fördelar och den största fördelen är självklart att den fångar fisk. När fisken ligger och trycker mot botten och du vill ha en fluga som snabbt sjunker dit fisken står och mumsar nymfer och larver är Copper John ett säkert kort. Flugan är tung (guldskalle, bly och kropp av metall) och slank vilket gör att den sjunker snabbt samtidigt som den blänker lagom mycket, en dödlig kombination.

Som du kanske vet så använder John Barr gåsbiots som material för stjärtspröten, detta antagligen för att det både kan imitera en dagslände- och bäcksländenymf. Den här gången har jag använt samma material för stjärtspröten som för benen, Brahma Hen från Whiting och rapphöna (den gröna). Anledningen är enkel, jag hade inte gåsbiots i rätt färger hemma, jag tror inte fisken bryr sig nämnvärt.

Copper John tycker jag nästan är lika kul att binda som det är att fånga fisk med den. Det är en relativt enkel fluga att binda och du bör ha några stycken i olika färger och storlekar i din ask. Mina favoriter är de två du ser på bild här en i koppar och en något mindre grön. Du kan fiska Copper John som ensam fluga i både stilla och strömmande vatten men det är inte helt fel att ha en väl flytande fluga som ”upphängare”, speciellt i strömmande vatten då det blir mycket enklare att se när fisken hugger. Köp gärna John Barrs fantastiska bok Barr Flies där du kan läsa mycket om Copper John och olika varianter på den, fisketips och många fler riktigt läckra flugmönster.

Copper Johns B175

  • Copper John
  • Krok: Kamasan B175
  • Guldskalle och bly
  • Tråd: Sheer 14/0
  • Stjärtspröt: Brahma Hen eller Rapphöna
  • Kropp: UTC Ultra Wire (storlek beroende på krokstorlek)
  • Thorax: Påfågelherl eller syntetisk påfågeldubbing
  • Vingsäck: Thinskin och ett strå Flashabou förstärkt med Bug-Bond

Tack John! Nu har jag ytterligare några favoritflugor att komplettera min ask med inför säsongen, men det återkommer jag till.