E. Vulgata Classic

Då var det den tiden på året igen …

Längtan efter å och sjö är nu olidlig, jag längtar hem till insektsfyllda vatten med vakande öring.

Vid den här tiden på året brukar jag fresta mitt tålamod eller stilla lugnet, lite beroende på dagsform, genom att binda våra största dagsländor Åsandslända (E. Danica) och Sjösandslända (E. Vulgata). Det är tradition sedan några år nu och det är lika trevligt varje gång. Men om sanningen ska fram så är det tyvärr inte så ofta som jag får tillfälle att vid ett vatten ta fram den här asken och knyta en så stor imitation på asken.

Men! De få gångerna jag verkligen lyckats pricka in en kläckning eller ett spinnerfall med de här stora dagsländorna i huvudfokus har hela världen stannat och allt annat är nuet varit obetydligt.

E. Danica Classic

Jag har främst tre minnen sorterade under rubriken ”Danica/Vulgata fiske” i mitt hjärnkontor. Ett är från en väldigt varm försommarkväll vid Enesjön på Hökensåsområdet. Jag och min bästa vän Per hade åkt ner till området för några dagars fiskande och rubriken för långhelgen var Vulgata. Vi hade koll på att sländan hade kläckts på området i en dryg vecka så våra förhoppningar var stora att fisken vant sig vid frosseriet som ju Vulgatan innebär. Vi fiskade oss genom förmiddagen och dagen och började ladda inför eftermiddagens och kvällens kläckning genom att hitta en solig och varm glänta vid sjön där vi drack några öl och njöt av vädret och den lugna stämningen runt sjön.

E. Danica EmergerVi var långt från ensamma runt sjön, fler och fler entusiaster fyllde på under eftermiddagen, att det var entusiaster förstod man snabbt då nästan alla gjorde som vi istället för att stå och desperat blindfiska. Efter några timmar började fiskmåsarna cirkulera runt sjön och kort där efter började det vaka i mitten av sjön och snart hörde man hur det tjoades och skreks runt sjön. Jag och Per hade valt helt fel ställe för i våran lilla vik, där vi legat och druckit öl i gassande solsken i några timmar var det stendött, visst kläckte det sländor men fisken vakade inte. Så här flera år i efterhand kan man man givetvis skratta åt det, och tur är väl det. Det är inte alltid de dagar som inneburit mest fångster som sätter sig i minnet.

E. Vulgata CDC Dun

Den brutalaste kläckning av Åsandsländan eller Danican som jag varit med om var i Stavre för ett par år sen. Dom var överallt, de satte sig på spöet, på händerna och kläderna, det var som man befann sig i en våt dröm för oss flugfiskare och fjäderböjare. Jag hade fint fiske på främst ljusare spinners och lyckads landa ett par hyfsade öringar och harrar. Även här hemmavid har jag varit med om ett par dagar med fantastiska kläckningar av Danica. I min hemmaå finns det ett intressant fenomen när det kommer till Danican, nämligen att de så kallade ”fjolårsnymferna” ibland kläcker. Detta innebär att det under en kläckning finns både större och mindre av samma art på ytan. Mycket intressant! Och om jag har förstått det rätt skall samma fenomen finnas dit jag styr kosan i Jämtland i juli.

I år har jag valt att binda två olika varianter av både den torra sländan och kläckaren.  På den torra sländan har jag bundit en lågflytande variant av en CDC-dun för sjö eller åns lugnare partier och en mer klassisk och högflytande imitation med ett tupphackel och vingar av mallard. Kläckaren eller den stigande nymfen du ser på bilderna är nästan identiska i tanken förutom kroppsmaterialen och krokens utseende.

E. Danica Emerger (bent hook)

Om du har vägarna förbi ProFly lördagen den 1:a mars så skall jag binda större och mindre imitationer av dagsländor på deras årsjubileum och mässa den dagen. Hoppas att vi ses där och då!? Och hoppas hoppas hoppas att både du och jag lyckas pricka in ett fantastiskt Danica och/eller Vulgata fiske i år, det är vi värda.