Rubber Legged F-FLyNytt material som smakar mera.

Jag nämnde i mitt tidigare inlägg att jag besökte ProFLy i klämdagarna för lite flugbindning och allmänt samkväm. Trevligt! Jag såg då Jon binda en fluga som garanterade skulle landa honom sitt livs röding till sommaren och när jag såg flugan betvivlade jag inte hans prognos. Flugan innehåll en nypa av ett dubbingmaterial som fick mig att nästan ligga i backhopparställning över bordet mot hans städ. Materialet i fråga kallas för Generation X Dubbing och är framtaget av den amerikanska flugfiskeprofilen Doug Swisher tillsammans med företaget Montana Fly Company.

Rubber Legged Caddis Pupa

Dubbingen innehåller harhår i god kvalitet och ytterst tunna små gummiben, och jag som gillar flugor med rörelse och karaktär förstod direkt att detta är ett väldigt spännande komplement till mitt beroende av säl- och harhår. Jag handlade en påse i varje färg och idéerna om flugmönster och de gigantiska fiskar jag kommer fightas med på dessa flugor brummade i huvudet.

Rubber Legged Caddis Pupa (back)När jag får ett nytt material i mina händer, det kan vara allt från ny tråd, krok eller då dubbing brukar jag binda in mig och testa mig fram på för mig kända flugor som jag allt som oftast också fiskar med och tror på. Så därför är det inte helt konstigt att de första flugorna med den här spännande dubbingen blev nattsländor i olika varianter – en flytande puppa med kropp av Polychenille, en Hjorthårspuppa och en F-Fly. Det ska bli riktigt kul att fiska de här flugorna när säsongen blir mer verklig än vad den är nu.

Om jag håller de här små flugorna mellan tummen och pekfingret och blåser lätt så skakar gummibenen och flugan kommer till liv, jag räknar med att öringen kommer att älska de här imitationerna!

För mig skriker den här dubbingen nattsländor i alla stadier, nymfer, landinsekter, havsöringsflugor och de flesta flugor för sjöfiske. To be continued …

Rubber Legged Deer Hair Pupa

Jag vill också flika in med ett kroktips, som du kanske vet älskar jag krokar. Jag har under en period letat efter en bra krok till Hjorthårspuppor, och mina kriterier för ”bra” har varit att den ska vara lätt, stark, kortskaftad och ett stort krokgap. Ganska nyligen har Tiemco gjort om några av de modeller som haft ett ”Y” i slutet av modellbeskrivningen till att ha ”TR” som tillägg. Till exempel finns nu populära ”kläckarkroken” TMC 212Y” nu som ”TMC 212TR”. ”Y” betyder krok tänkt för den något mindre japanska öringen Yamame och TR betyder krok lämpade för våra, förhoppningsvis, något större öringar. Samma komplettering har gjorts på den läckra torrflugekroken ”TMC 112Y”, som nu alltså finns som en mer hållbar ”TMC 112TR”. Mycket välkommet om du frågar mig och den gummibensförklädde Hjorthårspuppan på bild här ovan är alltså bunden på en 112TR.