Mayfly Nymph Emerger Brown 14Efter en utflykt till något helt annat var det skönt att komma tillbaka till säkrare mark igen.

Jag fick ett ryck för ett par veckor sedan när jag hittade min ask med havsöringsflugor. Det gapade tomt i facken med de standardmönster jag fiskar och även om det både är ett årsskifte och en handfull månader kvar innan jag vadar i saltvatten igen så fick jag lite panik. Havsöringsflugor tillhör konstigt nog ett stort undantag vid städet för mig och att fästa en saltvattenskrok i krokstorlek 2 i städet är för mig lite science-fiction. Men jag band upp några räkor (som du ser på bild här), några Mallard Xpress och ett gäng oförtyngda varianter av Magnus, så nu känns det lite lugnare igen.

Men det var väldigt skönt att komma tillbaka till, för mig, mer beprövad mark – öringflugor i de mindre storlekarna. Inför varje flugbindningssäsong skriver jag en lista med mönster som jag måste komplettera mina askar med, den här listan följer jag relativt slaviskt mellan de flugor jag binder och fotograferar för mina artiklar i Flugfiske i Norden och Fly & Tie. På listan just nu står det kläckande eller stigande dagsländenymfer och nattsländepuppor, flugor jag både binder och fiskar med ett leende på läpparna.

Mayfly Nymph Emerger Brown

När jag binder dagsländekläckare så är en dylik variant som du ser på bilderna här en av mina absoluta favoriter, den ser ut som en nymf som hänger i ytfilmen och den lilla tuss av CDC som skjuter bakåt imiterar en utväxande vinge perfekt samtidigt som den ger extra flytförsäkringg, jag hann med några bruna idag mellan middagslagning och julgranspyntning, det är den tiden nu.