Black_Micro_Nymph[1]De senaste veckorna har jag suttit hemma vid städet och kisat och riktat min lampa allt närmare kroken, jag har snöat in på de mindre imitationerna.

Det är något visst med små flugor, tafsspetsen blir tunnare och tunnare och vid varje hugg börjar ångesten sprida sig innanför understället. Men att lura en fisk på mindre imitationer där man nästan själv tvekar på om ”fisken verkligen ser” flugan är något väldigt speciellt, och de funderingarna har jag hela tiden även om jag vet att jag vet att jag vet att fiskens basföda är flugor från storlek 18 och mindre.

Att binda mindre flugor är kul och utmanande och i många fall så kommer de till ”liv” först efter fotografering med macroobjektivet. Jag är inte 40 år ännu, men jag börjar känna ett behov av någonslags förstoringsglasanordning vid städet, för efter någon timme vid städet tillsammans med en ultratunn tråd och krok i storlek 20 så börjar det kännas innanför pannbenet och ögonen blir trötta. Men ännu så länge så fungerar det utmärkt att binda en fluga eller två för att sedan fotografera den och sen studera eventeulla misstag i datorn. På nymfen som du ser på bild här ovan upptäckte jag först efter fotografering att jag skulle sträckt Flashback lite mer mot krokögat när jag fäste materialet och på den flytande dagsländan på bilden nedan kunde jag kanske ha varit lite mer nogrann när jag klippte bort överskottet av hacklet framme vid krokögat. Men som sagt, jag kunde inte se det i verkliga livet utan det var först efter att kameran kikat på flugorna som jag upptäckte det. Jag tror inte fisken bryr sig nämnvärt dock …

Baetis_Dun_sz._20[1]

Här på bild ser du exemel på två små imitationer som jag suttit och bundit den senaste veckan, en mindre svart dagsländenymf och en mindre dagslända i dunstadiet. Nymfen är bunden på kroken TMC 2499SP-BL i krokstorlek 16 och den torra sländan är bunden på Knapek D i samma krokstorlek. Och krokstorlek 16 låter ju inte så dramatiskt men då man mäter krokens storlek efter hur stort krokgapet är och båda dessa krokar är extrema i det avseendet så innebär det att krokskaftet blir som en storlek 20 på båda två. Riktigt bra krokar båda två, hållbara för sin storlek, svarta och ett lite extremt/annorlunda utseende och det gillar jag.

Tålamod, en bra lampa och en tunn tråd är de viktigaste ingredienserna för mig för att de värdefulla timmarna vid städet ska bli någorlunda lyckade när jag binder mindre flugor.