Olive_Spinner[1]Det är mörkt, kallt och blåsigt ute, men inne vid flugbindningsstädet är det alltid vår och sommar.

Mitt lilla kvälls- och nattprojekt fortsätter hemma vid städet, alltså mina favoritflugor vid fiske på kvällen, natten och tidig morgon. Turen har kommit till mitt favoritstadie av dagsländan att både fiska och binda, spinners eller spent spinners. Jag håller som bäst på att binda flugor och redigera bilder för det här projektet och sen har jag tänkt att sätta lite text till det och se om jag kan få det publicerat.

Vi flugfiskare pratar och drömmer ofta om att få vara med om en riktigt härlig ”kläckning”, vi borde prata och drömma lika mycket om att få vara med om det ultimata spinnerfallet.  Min erfarenhet är i alla fall att det är betydligt enklare att imitera rätt vid ett spinnerfall än vid en kläckning. Vid en kläckning kan det i många fall vara svårt att veta, speciellt vid ett strömmande vatten, om fisken tar ytgående och stigande nymfer, skadade sländor, kläckande sländor eller duns som kläckts och står och torkar vingarna på ytan. Vakbilden kan vara i stort sett samma men fisken väldigt selektiv och resultatet av detta innebär oftast en frustrerad flugfiskare.

Och på tal om frustration … titta gärna på filmsnutten här nedan från ett riktigt läckert spinnerfall. Om du inte blir frustrerad av att sitta vid datorn vid den här årstiden och sen en sådan film så måste du vara lika död som sländorna på bilderna i det här inlägget.

När jag binder spinners binder jag de oftast roströda eller brunaktiga färger (se bild), de då de flesta dagsländor har den färgen vid det här stadiet. Men jag älskar grönt (oliv i de här sammanhangen) vid städet och olika nyanser av färgen, så jag var liksom tvungen …

Rusty_Spinner[1]

  • Stripped Spinner
  • Krok: Knapek D
  • Tråd: TMC 16/0
  • Stjärtspröt: Coq de Leon
  • Kropp: strippad hackelstam förstärkt med Bug-Bond
  • Vinge: Fluoro Fibre i vitt, grått och svart
  • Thorax/ben: sälhår