Jag är vaken när du sover och jag sover när du är vaken.

Så ofta jag kan fiskar jag på eftermiddagen, kvällen, natten och in på morgonen och sover alltså då på dagen. Det finns många anledningar till det och det ber jag att få återkomma till. Startskottet för ett litet projekt kring nattfiske och mina favoritflugor för natten startade i helgen med att ett gäng hjorthårspuppor lämnade städet.

Hjorthårspuppan är alltså en av mina favoriter för dygnets mörka timmar och jag tog faktiskt min största öring i år på just en sådan.

 Jag har inte bundit alls mycket flugor med hjorthår. Visst har jag använt håret för lite vingar, ben, stjärtspröt och dylikt, men jag har inte spunnit mycket hjorthår och klippt till det till t ex. kroppar och huvuden. Men ju mer man håller på med hjorthår desto roligare blir det och ju bättre och bättre blir även resultatet, tycker jag.

Deer Hair Pupa on Knapek D

Förutom hjorthår eller rådjur i bra kvalitet (jag har använt en variant som kallas för Mule Deer Hair som jag tycker fungerar utmärkt) så tycker jag att bindtråden är bland det viktigaste när man skall spinna håret. Tråden skall vara lagom mycket vaxad, lagom tjock (för att inte håren ska gå sönder) och stark. Vilken tråd som är bäst är jag inte man nog att bestämma, men för mig fungerar Danville 6/0 och jag vet att många som spinner hår också använder UTC 70. Testa dig fram vilken tråd som fungerar bäst för dig.

Jag gillar att binda den här flugan på Knapeks krokar (här Knapek D) då de krokarna har ett så överdimensionerat krokgap, med tanke på kroppens utformning och krokningsegenskaperna vid ett mothugg och fight. Spana gärna också in torrflugekrokarna från svenska J:Son eller varför inte TMC 112Y  även de har ett spännande krokgap.

I vanliga fall binder jag den här suveräna flugan med hår och ett thorax/ben/rörelse av sälhår, men jag kände mig progressiv vid städet i helgen så jag experimenterade lite med att även binda in några ben av fibrer från en fasanfjäder och lite Antron vid thorax.

Mer om den här flugan, andra flugor och natteskapader framöver.