FavoritenSvårt att sova? Börja med flugbindning.

Räkna får är inte för mig. När jag har svårt att sova brukar jag, föga överraskande kanske, tänka på flugbindning, mönster jag borde testa och flugbindningsmaterial. Och ibland är ideerna inte alls bra utan hamnar i skräpkorgen efter ett par material bundits in på kroken, flugan såg bättre ut i tanken än i verkligheten. Men då har jag i alla fall provat, eller hur?

Härom kvällen låg jag och tänkte på vilka flugbindningsmaterial som är mina favoriter, och då tänkte jag både på vid städet och vid vattnet. Jag kom fram till att bland mina favoritmaterial finns André Bruns Polychenille, CDC, Z-Lon, sälhår och snöskohare. Varför inte kombinera alla dessa och binda en fluga? Sen somnade jag gott …

Idéen utmynnade i den nattslända du ser på bilderna här. Jag har bundit något liknande tidigare och jag gillar den här varianten av en nattslända för den är ganska ”köttig” i formen samtidigt som luftig, jag hoppas att du förstår vad jag menar? Och det är så en nattslända skall vara, tycker jag. Sen ska den ge ett ordentligt avtryck på ytan och vara ”rörlig” och gärna lite spretig. Nattsländan står ju sällan still på vattenytan som t ex. en dagslända kan göra när den torkar vingarna.

Favoriten vinkel

Kroken är TMC 2488 i krokstorlek 16 och kroppen är alltså från Polychenille, undervinge av CDC och Z-Lon och kontrast/övervinge av snöskohare och huvud, ben och thorax är från säl (svart sälhår vid inbindningspunkten för Polychenille och svart UV sälhår där fram). Jag tror den kommer att fungera, men man har ju, som sagt, blivit beskviken på idéer som var suveräna i tanken men mindre lyckade i verkligheten. Ungefär som när Helloween släppte ”Pink Bubbles Go Ape” efter mästerverk som ”Walls of Jericho” och ”Keepers Of The Seven Keys” skivorna. Nå ja. Ödet och kanske lite tur får avgöra om den här flugan får en framtid i asken, en sak är jag väldigt säker på dock, den kommer garanterat att flyta alldeles förträffligt med alla dessa supermaterial och dess egenskaper och flugans luftiga uppbyggnad.

Mot Hökensås!

/Daniel