Flickslända ÅngnellIbland ser man ett flugmönster som man bara vet fungerar …

Säsongen för vild söt och salt öring är slut. Jobbigt! Men när något slutar börjar något annat, i mitt fall drar flugbindningssäsongen igång på allvar nu och jag har några spännande projekt framför mig. Sen är det ju fortfarande fullt möjligt att fiska put-and-take och det kan ju också vara väldigt kul.

Om en dryg vecka åker jag ner till Hökensåsområdet för den årliga hösttrippen dit, det ser jag fram emot väldigt mycket. Jag var på ”Åsen” senast tidigt i våras och vi hade ett riktigt spännande fiske Per och jag, något vi självklart räknar med att få igen nu i oktober. I våras lyckades jag byta till mig ett par riktigt läckra flicksländenymfer av Martin Ångnell som ju arbetar i Hökensås och självklart kan sjöarna utantill och vet vilka flugor som fungerar. En av de tre nymferna jag fick av Martin kastade jag bort (sorry Martin), en fick jag fisk på och en sparade jag för att själv senare imitera.

Jag gillar den här imitationen väldigt mycket! Den imiterar de väldigt slanka nyfmerna på ett perfekt sätt och materialen som används gör att flugan får fin rörelse i vattnet och så är den också enkel att binda. En perfekt fiskefluga med andra ord.

Inspirerad av Martin och kommande Hökensåsbonanza satte jag mig vid städet och band upp ett gäng. Om du fiskar stilla vatten rekommenderar jag dig att göra det samma!

  •  Flicksländenymf
  • Krok: TMC 200R #10
  • Tråd: Uni 8/0 (oliv)
  • Ögon: kulkätting (small, svart)
  • Stjärt/kropp: Barred Marabou (oliv)
  • Ben: rapphöna (oliv)
  • Ribbing: Ultra Wire (oliv, small)
  • Huvud: valfri dubbing
Vänd på kroken och bind in tråden.
Vänd på kroken och bind in tråden.
Bind in ögonen på krokens undersida.
Bind in ögonen på krokens undersida.
Försäkra ögonen genom att applicera Zap-A-Gap mellan ögonen och på bindtråden.
Försäkra ögonen genom att applicera Zap-A-Gap mellan ögonen och på bindtråden.
Bind in wire framme vid ögonen.
Bind in wire framme vid ögonen.
Och fortsätt fästa wire utmed krokskaftet ner till där du önskar binda in flugans stjärt.
Och fortsätt fästa wire utmed krokskaftet ner till där du önskar binda in flugans stjärt.
Bind in maraboun med två lösa trådvarv och gå sedan med bindtråden under maraboun fram till ögonen.
Bind in maraboun med två lösa trådvarv och gå sedan med bindtråden under maraboun fram till ögonen.
Dra fram maraboun så att du bara har en liten stump vid krokböjen, fäst sedan materialet med bindtråden framme vid ögonen.
Dra fram maraboun så att du bara har en liten stump vid krokböjen, fäst sedan materialet med bindtråden framme vid ögonen.
Ribba kroppen och fäst maraboun med wire och fäst framme vid ögonen.
Ribba kroppen och fäst maraboun med wire och fäst framme vid ögonen.
Bind en rapphönefjäder vid ögonen ...
Bind en rapphönefjäder vid ögonen …
... använd din hackeltång för att binda in rapphönefjädern runt kroken och fäst med bindtråden.
… använd din hackeltång för att binda in rapphönefjädern runt kroken och fäst med bindtråden.
Dubba bindtråden med ditt val av dubbing (jag har använt en blandning av SLF och ekorre).
Dubba bindtråden med ditt val av dubbing (jag har använt en blandning av SLF och ekorre).
Dubba bakom och runt ögonen, whipfinish, klipp av tråden och ...
Dubba bakom och runt ögonen, whipfinish, klipp av tråden och …
... bind flera, det kommer du inte att ångra.
… bind flera, det kommer du inte att ångra.