PTNonBackDen här veckan har jag gästspelat på jobbet och det mest produktiva från den veckan ser du nedan.

Jag har haft fem underbara semesterveckor, självklart inte så mycket fiske som jag önskat men jag ska absolut inte klaga. Så har jag ”gästspelat” på kontoret den här veckan och nu kvitterar jag ut ytterligare två veckor med föräldraledighet med grabbarna innan ekorrhjulet börjar snurra igen. Lyxigt värre, tycker jag.

I tisdags åt jag lunch på Hisingen med en kollega och då passade jag på att svänga in på El-Ge Sportfiske för att spana lite. När jag var yngre fanns det inget bättre än att hänga i skivaffärer, bläddra i vinylbackarna och drömma att jag var Paul Stanley, Blackie Lawless eller någon annan av mina hjältar. ”Oj! Dom har senaste plattan med Saxon på 2-LP på Japanpress”. Lite samma känsla är det att kliva in i fiskebutikerna, dofterna av vinyl har ersatts av doften av flugbindningsmaterial, oanvända vadare och färsk kork. När jag var på väg ut ur butiken såg jag en display med flugor bundna av Frank Sawyer, där fanns hans klassiska mönster som vi alla lärt oss att dyrka och fiska med. Tydligen hade man hittat dom längst in på lagret, bortglömda i en gammal påse och nästan slängt dom. Jag hade antagligen stått och dreglat där en stund för till slut kom det fram en kille och nämnde att dom inte var till salu. Synd, tänkte jag för jag hade gärna pröjsat samma summa för ett par flugor som jag för flertalet år sedan gladeligen hade gjort för en limiterad LP med W.A.S.P. med inkluderat tygmärke.

PTNOlive

Hur som helst blev jag mycket inspirerad av att se på flugorna. Små, välbundna och slimmade. Så jag lämnade kontoret tidigt den dagen och åkte direkt hem till städet och snickrade ihop en variant av Frank Sawyers klassiska fasanstjärtsnymf. Och jag var till och med så inspirerad att jag passade på att skapa en SBS på hur jag binder den här nymfen. I strömmande vatten fiskar jag den likt en torrfluga på vakande fisk eller där jag vet att det står fisk, jag presenterar den ett par meter uppströms firren, låter den sjunka strax under ytfilmen och tittar på tafsen efter den minsta lilla reaktion. I stilla vatten fiskar jag hem nymfen sakta sakta med en handtvist, det var en större svart dylik jag hade fantastiskt fiske med i Hökensås sent i oktober förra säsongen.

SmallPTNKroken jag använder på de här nymferna är TMC 2499SP-BL, jag gillar verkligen krokningsegenskaperna på de här spjutspetskrokarna från Tiemco samt det stora krokgapet. Rekommenderas. Jag har en våt dröm att Tiemco skall skapa en spjutspetsvariant av favoriten TMC101, men men … På tal om nymfkrokar vill jag även passa på att rekommendera nymfkroken (Ultimate Nymph) från J:Son, riktigt fina, påminner om klassikerna TMC 200R men med ett större krokgap och då alltså ännu bättre krokningsegenskaper, riktigt fina. Men flugorna på bilderna är alltså bundna på TMC 2499SP-BL i krokstorlek 14 och det låter ju inte så dramatiskt, men krokgapet är stort och storleksangivelsen är lite crazy på de här krokarna, så om vi räknar med hur stor kroppen på flugan är så blir det som på en ”normal krok” i storlek 17 eller 18. Små nymfer står alltid på fiskens meny.

Verktyg jag använder till den här flugan. Tråden är TMC 16/0 (Brown).
Verktyg jag använder till den här flugan. Tråden är TMC 16/0 (Brown).
2PTN
Fasanstjärt, koppartråd, Flash Back och påfågelherl
Bug-Bond
Bug-Bond
Fäst kroken i städet och bind in tråden, jag föredrar att redan här markera var jag vill att thorax ska börja.
Fäst kroken i städet och bind in tråden, jag föredrar att redan här markera var jag vill att thorax ska börja.
Bind in tre fibrer från en fasanstjärt, försök att få fibrerna centrerat uppe på krokskaftet. Fäst sedan genom att binda fram till inbindningspunkten.
Bind in tre fibrer från en fasanstjärt, försök att få fibrerna centrerat uppe på krokskaftet. Fäst sedan genom att binda fram till inbindningspunkten.
Bind in koppartråden på krokens baksida vid inbindningspunkten och bind in bakåt mot stjärtspröten. Stanna några millimeter framför stjärtspröten.
Bind in koppartråden på krokens baksida vid inbindningspunkten och bind in bakåt mot stjärtspröten. Stanna några millimeter framför stjärtspröten.
Klipp av ytterligare några fasanfibrer och bind in dem i det lilla utrymmet mellan stjärtspröten och koppartråden.
Klipp av ytterligare några fasanfibrer och bind in dem i det lilla utrymmet mellan stjärtspröten och koppartråden.
Fäst fasanfibrerna i hackeltången och tvista försiktigt försiktigt fibrerna till ett rep. Vira först ett eller två varv bakom koppartråden och fortsätt sedan fram till inbindningspunkten.
Fäst fasanfibrerna i hackeltången och tvista försiktigt försiktigt fibrerna till ett rep. Vira först ett eller två varv bakom koppartråden och fortsätt sedan fram till inbindningspunkten.
RIbba sedan koppartråden över fasanfibrerna, fäst ordentligt med några trådvarv och "vicka" sedan på koppartråden så att den går av fint under bindtrådsvarven.
RIbba sedan koppartråden över fasanfibrerna, fäst ordentligt med några trådvarv och ”vicka” sedan på koppartråden så att den går av fint under bindtrådsvarven.
Bind in och säkra ytterligare två fibrer från fasanstjärt, bind in dem ända fram till krokögat.
Bind in och säkra ytterligare två fibrer från fasanstjärt, bind in dem ända fram till krokögat.
Klipp ut en tunn remsa Flash Back och klipp till ett V i ena ändan och bind in den ändan framme vid krokögat. Försök att forma ner och hålla fast materialet samtidigt som du säkrar bakåt med tråden.
Klipp ut en tunn remsa Flash Back och klipp till ett V i ena ändan och bind in den ändan framme vid krokögat. Försök att forma ner och hålla fast materialet samtidigt som du säkrar bakåt med tråden.
Bind in några påfågelherl bakåt mot Flash Back
Bind in några påfågelherl bakåt mot Flash Back.
Greppa påfågelherlen med din hackeltång och tvista till ett rep och vira täta varv framåt mot krokögat och fäst in.
Greppa påfågelherlen med din hackeltång och tvista till ett rep och vira täta varv framåt mot krokögat och fäst in.
Vik över Flash Back, spänn ordentligt och fäst in med några hårda bindtrådsvarv.
Vik över Flash Back, spänn ordentligt och fäst in med några hårda bindtrådsvarv.
Vik bak en utav fasanfibrerna och fäst med ett bindtråds varv för att skapa ett ben.
Vik bak en utav fasanfibrerna och fäst med ett bindtråds varv för att skapa ett ben.
Och ben nummer två på samma vis, försök att få till benen i samma höjd, pekandes bakåt.
Och ben nummer två på samma vis, försök att få till benen i samma höjd, pekandes bakåt.
Klipp benen till önskad längd, jag brukar måtta längden så att benen slutar i höjd med där thorax börjar.
Klipp benen till önskad längd, jag brukar måtta längden så att benen slutar i höjd med där thorax börjar.
Kläm ut en liten klick Bug-Bond över Flash Back och härda med tillhörande UV-lampa.
Kläm ut en liten klick Bug-Bond över Flash Back och härda med tillhörande UV-lampa.
Och så där någonting ... ut och fiska.
Och så där någonting … ut och fiska.