Biot F-Fly (sz. 16)Det har inte varit någon direkt action i flugbindningshörnan i sommar, så när jag satte mig vid städet igen så var det både för nytta och nöje.

Tänk att något så enkelt även kan imitera så bra, jag menar givetvis Marjan Fratniks geniala skapelse F-Fly. Krok, tråd och CDC, mer avancerat än så behövs inte för att skapa min absoluta favoritfluga som jag nog också landat flest fiskar på. Lika bra i stilla vatten som i strömmande vatten och kan imitera mycket av det som står på fiskens meny.

Ursprungligen är den ju tänkt att imitera en nattslända, men i lite olika storlekar och kanske några färger hävdar jag att fisken även tar den för allt från bäcksländor till landinsekter. Förutom att den är så enkel att binda, vad är det så som gör F-Fly till en så effektiv fluga? Ja, jag tror att den nästan alltid ligger helt rätt i ytfilmen, och då att den just kan imitera så pass många olika insekter.

När jag kommer ån eller sjön för dagen och tacklar upp är det sällan jag inte inte knyter på  en F-Fly på tafsspetsen när jag monterat upp spö och rulle, flugan sätter jag sedan i rullen så att jag snabbt kan vara redo när fisken börjar vaka. Och det är nog lika sällan som det inte sitter en F-Fly på tafsen när jag avslutar fisket för dagen.

Biot F-Fly sz. 16

Vårens och sommarens fiske har tärt hårt på de F-Flys jag band upp tidigare i år, och det är ju bra. Och få flugor är roligare att binda, speciellt när jag vet att varje fluga och varje variant jag binder är troliga fiskfångare.

Den variant av F-Fly som jag helst binder och fiskar med är den variant du ser på bilderna här. Jag binder den antingen på TMC 101, DaiiChi 1110 (egentligen samma krok men med ett litet större gap) eller Knapek D. Det är ju också de krokar jag använder som standardkrokar till mina torrflugor och jag rekommenderar de varmt alla tre. När det kommer till krokstorlek och färger är det upp till din egen fantasi, men jag har alltid F-Flys i min flugask från storlek 12 ner till krokstorlek 18, och då med storlek 16 som lite ”standardstorlek”, vilken också är storleken på flugorna i det här inlägget. Den färgkombination jag har haft mest lycka med är CDC i färgen ”Dark Dun” och biots i ”Muskrat Gray” och ”Dark Olive”. Färgen på biot på min variant av F-Fly i det här inlägget är i färgen ”Gold”.

Istället för att ”endast” ha en kropp av bindtråd adderar jag ett kalkonbiot och istället för ett bindtrådshuvud spinner jag lite sälhår till thorax, ben och ”rörelse”. Det är kanske helt onödigt, men just kalkonbiots och sälhår har jag i många flugor jag binder, jag gillar verkligen avtrycket, hur det ser ut och lever i vattnet. Kalla det ”snickarglädje” vid flugbindningsstädet. Se gärna de två bilderna här under, de är båda tagna med flugan i sitt rätta element, i vatten. Speciellt kul är den undre bilden där det är lätt att se hur bra och effektivt CDC är som material i torrflugor.

F-Fly (fishview)

F-Fly (underbild)

F-Fly kan användas som grundmodell för mycket, och har så även gjorts i flera välkända varianter, som exempel kan nämnas Charlie Cravens Mugly Caddis, Hans Weilenmanns Improved F-Fly och då Harry Masons CDC & Biot Caddis Emerger. Och just den sistnämnda har jag i dagarna bundit och tweakat lite grann, jag har utgått från nyss nämnda F-Fly variant och egentligen bara lagt till Z-Lon som shuck och undervinge. En annan skillnad är att jag tar en CDC-fjäder mindre, detta innebär två fjädrar istället för tre på t ex. krokstorlek 16. Resultatet är en kläckande nattslända med lite puppskal kvar och inte fullt utvecklade undervingar. Den här kusen ska också, enligt upphovsmannen fiskas utan något som helst flytmedel fungerar bäst i eller strax under ytfilmen. Och flytmedel till CDC-flugor är för mig ett enkelt val, Tiemco Dry Dip Super, det finns inget bättre.

Notera gärna också på den olivbruna varianten på bilden direkt här under att jag bundit bak de två CDC-fjädrarna på varsin sida av kroken och sen klippt av, det är ett enkelt sätt att tydligt imitera ben på F-Fly och dess varianter. Och som synes har jag även bundit in två fibrer från gräsand som antenner, snickarglädje som sagt.

Hatching Caddis (F-Fly) Olive Brown Jag hoppas att det här inlägget inspirerar dig till lite flugbindning med CDC där hemma vid städet och att du nu en gång för alla och för allt i världen inte glömmer att binda många F-Flys i flera olika storlekar, färger och varianter till din flugask.

Head & Tail!

/Daniel

Hatching Caddis (F-Fly)

Hatching F-Fly