Spinner sz. 16 backFrån botten, till ytan, till träden, till ytan, till städet, till flugasken.

Det känns nu inte längre långt bort och abstrakt att verkligen börja se fram emot årets resa mot norr, underbart givetvis. Som jag tidigare nämnt så börjar hallaballoo:et i norra Härjedalen för att sedan fortsätta till Stavreströmmarna.

Men vi har fint fiske här hemma kring västkusten också och jag har haft möjlighet att fiska en del dock självklart inte så många gånger jag önskar. Fisket har varit relativt trögt för mig, det har varit gott om insekter vid ån men öringen har inte varit överambitiös i sitt vakande efter smarriga insekter på ytan. Vid flera tillfällen har jag och mina kompisar jag fiskat med bara suttit och gapat vid åkanten för framför oss har dag-, natt och bäcksländor och diverse annat som hamnat på ytan varit i sådana mängder att vi nästan själva blivit sugna på att hoppa i ån. Men öringen är nyckfull, jag antar att det är en del av tjusningen, även om det är minst sagt frustrerande för stunden.

Spinner sz. 14 peacock

Spinners sz. 14 & 20

Men några öringar har jag i alla fall lyckats att sätta håvnätet runt och jag kommer speciellt ihåg en välgödd och grann rackare på 40 cm som glupskt bet på min F-Fly i ett klassiskt nattsländevak för ett par veckor sedan. Jag behövde verkligen den fisken för bara några dagar tidigare tappade jag en dylik i ett bedrövligt mothugg, jag spottade, svor och kastade besvärjelser högt omkring mig vid åkanten så att en tant som var ute med sin hund på stigen bakom mig blev rädd och nästan sprang in i skogen. Jag såg henne givetvis inte, jag hade ju tunnelseende med nys på öring i slutet av tunneln. Jag ber härmed om ursäkt.

När det inte vakat har jag ålat omkring en del och spanat på insekter både på land och i vattnet, det är alltid lika intressant. Speciellt har jag försökt titta på dagsländor som har fullgjort sin plikt och fallit ner för att dö på vattenytan. Jag har försökt notera lite färger, hur de ligger i ytfilmen och sen har jag suttit mig vid städet för att försöka efterlikna det jag betraktat.

Spinners

Jag har valt att binda mina spinners eller spents från krokstorlek 12 ner till 20 i antingen rostbrunt, något orange eller med färglös kropp. Jag har valt Coq De Leon som stjärtspröt, kropp av quill från påfågel eller biot från kalkon, thorax och ben från säl och vingar av Fluoro Fibre. De skall vara slanka, flyta lågt i ytfilmen, vingarna ska se genomskinliga ut samt att thorax och ben ska vara tydlig och väl markerade. Jag tror att jag lyckades ganska bra, men jag låter öringen vara slutgiltig bedömare.

Nu återgår jag till städet för att helgardera mig inför kommande äventyr, det vankas några kompletterande Klinkhamers och Superpuppor.