Sulphurea EmergerHär är två flugor i gult som jag just nu presenterar för öringarna i min hemmaå.

Just nu är det gult som gäller i ån, och inte mig emot då den gula forssländan är min absoluta favorit när det kommer till dagsländor och tillhörande imitationer. Bakgrunden till min lilla kärleksaffär till ”den gula” började för ett gäng år sedan i en å i norra Härjedalen, och affären började med viss frustration. Jag stod väl placerad och öring och harr reagerade märkbart på en plötslig kläckning av gult i ån och jag fick under en timmas tid några fina minnen för livet.

Imitationen som satt fastknuten på tafsspetsen var ensam i sitt slag i min flugask, den var bunden på krokstorlek 14 och var verkligen lika neongul och vackert utmärkande som de sländor den skulle imitera. Efter en stund var imitationen helt trasig och ofiskbar och de andra flugorna bundna på exakt samma sätt men med en annan nyans av gult fungerade inte alls. Kläckningen fortsatte en stund till och fiskarnas glupska beteende likaså, men utan min neongula variant kunde jag lika gärna fiskat med en portionssnus med krok.

Sulphur[1]

Sen dess har jag letat efter en dylik slända eller bindmaterial med samma neon och übergula nyans och för något år sedan hittade jag rätt och resultatet ser du på bilden här ovan. Flugan har jag bundit på en Knapek D krok, stjärtspröten är Coq de Leon (Ginger Speckled Flor de Escoba), kroppen är av kalkonbiot i färgen Yellow Sulphur, thorax av Stalcup Micro Fine i samma färg, tupphackel från Whiting och vinge av mallard (Mayfly Yellow) och Organza.  Så med denna gult lysande torrfluga och dess kläckande lillebror (som du ser på bilden längst upp men även i detta inlägg) ser jag fram emot att fortsätta krypa, smyga, spana, håva och återutsätta mina älskade öringar.

Med gult i blicken och öring i håven!

/Daniel