parning[1]Det blev en vårtripp till Hökensås även i år …

… men det satt långt inne. Sen flertalet år tillbaka är det tradition för mig och några vänner att besöka Hökensåsområdet minst två gånger per år, det har du hört mig nämna flertalet gånger tidigare. En gång på våren och en gång på senhösten. Vårtrippen på ”Åsen” är allt som oftast sötvattenspremiär för mig och trippen på senhösten har flertalet år även inneburit säsongsavslutning.

Det såg länge ut att vårtraditionen i år skulle brytas, men en öppning i kalendern visade sig så jag och Per tog en tre dagars i Hökensås förra helgen. Jag kom ner några timmar tidigare än Per på fredagen och passade på att smita ner till Enesjön, vi har några vikar där som nästan alltid innebär spännande fiske och den här gången var inget undantag. Väl framme vid favoritviken gick det en fem-sex firrar och smackade i ytfilmen och i luften svärmade Bibios med de karaktäristiska långa benen, vassländor och fjädermyggor lyfte från ytan. En stund senare hade jag drillat och landat fyra finfina regnbågar, två på en av de myggkläckare jag band tidigare i veckan och två på Niklas Dahlins mönster Hagborgarn. Snacka om fredagsmys! Och så hann jag även landa en fin övervintrare i Prinsasjön på en fasanstjärtsnymf fiskad i ytfilmen väldigt nära strandkanten. Kul!

Så när Per anslöt kunde jag ligga i skogskanten och dricka öl och titta på när han försökte vifta bort Hökensåsspöket, jag är inte den som klagar.

Väldigt överraskande var att vi uppfattade det att vara väldigt lite folk i området, speciellt då fredagen var en klämdag, vädret var bra och fisken vakvillig. Men när vi på lördagen såg några förvirrade Vulgator som kläckts (för tidigt) i Enesjön fick vi svaret, vi antog att de flesta var vid Vulgatasjön Lilla Havsjön som brukligt är när de första stora sländorna kläckts i området.

Beetles

Både lördagen och söndagen hade vi båda ett väldigt spännande torrflugefiske och de imitationer som fungerade bäst är de jag redan nämnt och Griffiths Gnat samt små dagsländekläckare. Noterbart var även att en liten vacker skalbagge som skimrade i oliv och silver intagit området och den starkaste fisken jag landade i helgen var på en skalbaggeimitation. Den gav mig lov att visa backing två gånger innan den fick lov att ligga i håven och ta igen sig en stund.

Så det blev alltså en väldigt lyckad sötvattenspremiär även i år och nu ser jag fram emot att börja smyga vid mina hemmaåar här på västkusten och att komplettera askarna med dagsländekläckare och duns i lite olika storlekar och färger. Stay tuned …