Tiny Hanging MidgeRené Harrops ”Hanging Midge” är ett riktigt fint mönster i både stilla och strömmande vatten, i veckan har jag bundit ett gäng sådana och även passat på att freestyla lite.

Det var min kompis Per som lurade in mig i flugbindningen. Det var på för första resa till norra Sverige för några år sedan, han hade ett fint fiske på en egenbunden CDC-fluga som han kallade för Lunsentussen. Jag hade ett fint fiske jag med, men med köpeflugor. Nu är det inte så att jag anser att det är ett måste att binda sina egna flugor, men om du binder dina egna flugor och får fisk på dom så vet du att det är först då som det ”hela” blir komplett på något vis. Eller hur?

Så när hösten kom fick jag för mig att köpa ett startkit för flugbindning, en sån där ihopplockad sats med instruktion för några flugor. Lådan låg länge och väl och blängde på mig och när våren kom så sålde jag det i nyskick på Tradera.

Men den där Lunsentussen och Pers fina fiske på något han själv skapat med händerna satt fastetsat i minnet så jag köpte kommande höst ett ännu ett startkit, nu innehöll paketet en instruktions-DVD av och med Johan Klingberg. Ganska omgående tittade jag på filmen och Johans lugna, grundliga och pedagogiska sätt att förklara något som verkade svårt och omöjligt bet på mig så jag vågade mig på att försöka binda några påfågelnymfer. Och ganska snart så köpte jag, på Pers rekommendation, Lennart Bergqvist Flugbindning på mitt sätt … och på den vägen är det. Så tack Per, Johan och Lennart.

Tiny Hanging Midges

Man glömmer inte de första fiskarna man får på sina egenhändigt bundna flugor. Den allra första firren jag fick på en av mina egna flugor var i mina gamla klubbsjöar i Lerum, flugan var en fasanstjärtsnymf och jag tror jag skrattade och skålade i den fiskens (och flugans) ära i en vecka efteråt. Men det flugminne jag har, från när jag fortfarande kallade mig för nybörjare inom flugbindning, som jag har kärast var i Prinsasjöarna i Hökensås. Veckan innan vi skulle åka dit såg jag ett mönster som jag verkligen trodde på så jag band upp några dylika. Det var en liten, som jag säger, myggkläckare. Och fisken gillade den! Sen dess har de här små kläckande mygglarverna verkligen varit en favorit i min flugask och vid städet.

Hanging Midge (variant)I veckan har jag roat mig med att binda upp några ytterligare varianter, du har tidigare kanske sett dom här små kusarna. Ett mönster som jag haft fint fiske med i både stilla och strömmande vatten är René Harrops mönster ”Hanging Midge”, en lagom perfekt imitation av en i ytan hängande och kläckande liten insekt.

Jag har dels bundit upp några som liknar Harrops orginal, men jag har valt att använda Knapek D som krok och då på den modellens krokstorlek 16. Och det låter ju inte så dramatiskt, men om du brukar binda på den kroken vet du att en 16 på Knapeks krokar mer är en ”normal” krokstorlek 20. Man mäter ju krokens storlek genom krokgapet och som synes är det enormt, vilket ju är bra tycker jag, på Knapeks krokar. Annars är det ett påfågelquill som kropp bestruken med Bug-Bond, Sparkle Organza som vingutskott och delen därfram gör att man ser flugan mycket bra, en liten liten gnutta torrflugedubbing som thorax och sen ett tupphackel. Enkelt och effektivt, precis som jag vill ha det. Nämnas bör att tråden jag använt är TMC 16/0 i passande färg, den tråden är ovärderlig vid bindandet av de minsta imitationerna.

Hanging Midges (variant)

Och som vanligt kunde jag inte låta bli att vara lite progressiv vid städet och ”freestyla” lite. Så jag fäste ett par Partridge K14ST i krokstorlek 16 i städet och adderade lite sälhår och så blev det en egen liten variant. Kul! Notera gärna på flugan till höger på bilden här ovan, där testade jag något nytt nämligen att först bestryka kroppen med Bug-Bond Lite och sen ta Bug-Bond standard över. Det gav en kul effekt, tycker jag. Fisken lär ju inte bry sig om denna nästan osynliga detalj, men det är kul att experimentera och det var roligt vid städet och med makroobjektivet så blev det ganska läckert.

Nu ser jag verkligen fram emot att testa de här och de andra små kläckarna jag bundit den senaste veckan till helgen. Jag hoppas på Head & Tail …