Hepatagenia Emerger (brun forsslända)Bland dagsländor så är det den gula och den bruna forssländan som jag nog haft mest lycka med att imitera vid åarna.

Speciellt så är det vid min favoritå i norra Härjedalen som jag varit med om fina kläckningar av främst gul forsslända. De gånger då du till slut pillar rätt i flugasken och hittar exakt det stadie, den färgkombinationen och den storleken på flugan/insekten som fisken är helt selektiv på just nu, de tillfällena glömmer man aldrig. Och snart är vi där igen … snart är det bara några veckor kvar, det känns overkligt.

Och overkligt känns det också när ens hjältar dör. Imorse satte jag frukostkaffet i halsen när jag fick höra att Jeff Hanneman, gitarrist och grundare av ett av mina favoritband och ett av de band som jag sett live flest gånger, Slayer gått bort. Tungt!

Sulphurea Emerger Close

Jag nämnde ju i mitt förra inlägg att jag ska applicera tekniken och materialen, Mikro Tubing och fiber från fasanstjärt, till att binda ett gäng dagsländekläckare, och här är dom då alltså. Och sländorna jag tänkt imitera är den gula och bruna forssländan. Skillnaden från de ”myggkläckare” jag band tidigare i veckan är att jag adderat en shuck (ett släpande nymfskal) samt bundit in CDCn på ett annat sätt. Att binda in CDCn på det här viset är smart då det både håller bra och den lilla ”tussen” ger både extra flytkraft samtidigt som den imiterar en vinge som är på väg ut. Läs mer om tekniken här.

Sulphurea Emerger

Jag har bundit flugorna på både Partridge K14ST och DaiiChi 1167, shucken är av Z-Lon och några mallardfibrer, kroppen då av fasanstjärt och Micro Tubing, vinge och flytkraft av CDC, thorax/ben/rörelse av sälhår och tråden jag använt för de här flugorna är TMC 16/0.

Nu ska jag spela Slayer på larvigt hög volym och binda några Bibios, det vankas ju Hökensåsfiske i nästa vecka.