D-Rib Midge EmergersOm en dryg vecka är det äntligen dags för ett härligt vårfiske i Hökensås igen och jag hoppas få ett spännande fiske efter stor fisk med små flugor.

Feber, halsont och förkylning har gått som en löpeld i familjen och till slut var det även min tur att få rinnande näsa, trög tanke och tjock hals. När jag fick ork satte jag mig vid städet och band upp ett gäng små ”myggkläckare” inför kommande tripp till Hökensås nästa helg.

D-Rib Midge Emerger (amber)Sedan många år är det tradition med ett vår- och ett senhöstfiske på Hökensås för mig men det såg länge ut som att traditionen i år var på väg att brytas då livspusslet inte riktigt tillät ett tidigt majfiske på Åsen. Och snart börjar det ju kläcka sländor i åarna och då är ju det fisket prioriterat framför allt annat. Men efter lite telefonsamtal och SMS-konversation med min bäste kompis Per kom vi fram till att en vår utan Hökensås helt enkelt inte är möjlig så efter lite kreativitet och övertalning hemma fick vi båda möjlighet till en tvådagarstripp nästa helg.

Vi ser fram emot fint fiske, bra väder, många skratt, god öl och att planera sommarens resa norröver i stugan på kvällen. Underbart! Tidig vår på Åsen innebär, i alla fall för mig, spännande myggfiske med små kläckare efter vakvillig öring. Det är kul att sätta sitt tålamod på spel, att låta flugan ligga kvar de där extra sekundrarna istället för att ta upp och presentera igen och det är väldigt spännande att se den vakande och vandrande fisken komma allt närmre flugan och då förhoppningsvis till slut fatta tycke för mina imitationer.

D-Rib Midge Emerger (olive)Så inspirerad av kommande tripp och möjligheten till lugn och ro vid städet då resten av familjen var på arbete och skola satte jag mig idag vid städet, körde Eldkvarns diskografi på random i stereon och band upp ett gäng kläckande ”myggor” och myggpuppor. De här små kusarna kan ju imitera det mesta smått som hamnar på ytan eller kläcker i den så här års.

Jag band de här små gynnarna på min favoritkrok för ändamålet, men även för kläckande dagsländor, Partridge K14ST. Den här kroken tillverkas ju inte längre och är idag ganska svår att få tag på, men efter lite jakt på Ebay och diverse handlare runt om Internet har jag lyckats köpa på mig ett gäng i de flesta storlekar.

De mindre varianterna är bundna på ovan nämnda krok i storlekarna 16 och 18 och tanken bakom flugorna känner du säkert igen från t ex. en av mina varianter av nattsländepuppor. Jag använder D-Rib (här small) och adderar lite glitter och tusch under för att ge flugkroppen lite liv och även ge en effekt av genomskinglighet. Thorax är av sälhår som även ger lite flytkraft, imiterar ben och rörelse och sen är det CDC som verkligen ger flugan kraft att flyta. Till de här mindre varianterna är det nästan ett måste att använda en tunn tråd för att inte bygga på kroppen för mycket och då är ju min favorittråd TMC 16/0. Jag har tidigare hyllat den här tråden både här men även i en recension i Flugfiske i Norden, kul är att tråden nu är tillgänglig i Sverige, köp den här (förhoppningsvis kommer den snart även finnas i alla sex färgerna).

Plastic Midge Emerger

Den något större imitationen är även den bunden på Partridge K14ST och då i krokstorlek 14. Vad som skiljer dem åt från de mindre jag just beskrivit är att jag här använt en annan teknik och material som jag använt tidigare, och jag gillar kombinationen av fibrer från fasanstjärt och tät rib av Micro Tubing. Jag tycker att resultatet ser realistiskt ut på ett fiskeflugelikt sätt, kan du förstå vad jag menar med den beskrivningen?

Plastic Midge Emerger (olive)

I morgon är det ju en röd dag i dubbel bemärkelse och jag är då ledig från arbetet även om min rinniga näsa nog hade satt stopp för arbete ändå. Detta innebär antagligen att jag kommer bjuda mig själv på ett glas god bourbon, dels för att unna mig själv men även för värmen och min tanke dryckens kurerande egenskaper. Jag hoppas också att kvällen och/eller morgondagen innebär lite tid vid bindstädet och då ska jag applicera tekniken och materialen i de här flugorna till att skapa dagsländekläckare istället. Det är inte komplicerat alls, det gäller bara att lägga till stjärtspröt eller shuck och binda in CDCn på ett annorlunda sätt för att på rätt sätt imitera en kläckande dagslända. Mer om detta inom kort …

Head & Tail!

/Daniel

Plastic Midge Emerger (Pheasant)