Double Legs (Knapek N #10)Vissa flugor innebär härliga minnen och det här mönstret är för mig en utav dem.

Det känns som att jag det senaste halvåret bara bundit olika varianter och imitationer av nattsländor i diverse stadier, och visst ligger det något i det med några få undantag. Och inte mig emot, nattsländor är det jag nog har längst ut på tafsspetsen mest och flera av de fiskar jag har som kärast i minnet har fångats med hjälp av imitationer av just den sländan.

Självklart är Superpuppan en favorit, och det har du säkert hört mig bräka om tidigare. Gary LaFontaines Deep Sparkle Pupa och Sparkle Emerger är mig väldigt kära, och mer om det kommer du kunna läsa om i Fly&Tie Nr. 3 2013. Marjan Fratniks F-Fly som på ett perfekt sätt bland annat imiterar natt- och bäcksländor. Och så har vi då huvudakten i det här inlägget, Double Legs. Vad den exakt imiterar kan vi orda om till leda, men för mig är den en nattsländelarv.

Min relation med Double Legs började för ett antal år sedan i Nordvattnet på Hökensåsområdet. Jag och Per var nere ett par underbara dagar i oktober, vårt fiske hade väl inte rosat marknaden direkt, men som vanligt hade vi det mycket trevligt och skratten och skitsnacket kan ju ibland vara lika roliga som att fightas med höstpigga öringar, eller hur? Det här var innan jag började binda mina egna flugor och jag hade inte då lika bra koll på imitationer och entomologi som jag är helt insnöad på idag. Jag fingrade efter svar i mina flugaskar och hittade till slut en imitation jag ännu inte testat, jag kastade ut och lät den guldskalleförsedda skönheten sjunka till botten. Efter några försiktiga hemtagningar bet en fin regnbåge på flugan och efter lite dramatik var middagen fixad.

Double Legs (caddis larvae)

Jag visade Per flugan och han hade inte en aning om vad det var. Så när jag kom hem försökte jag ta hjälp av Google för att hitta svaret och hittade till slut rätt. Flugan kallades för Double Legs och resten är, som man brukar säga, historia.

Nu är det inte bara i stilla vatten som den här flugan är übergiftig, jag fångade året efter min livs första harr på samma imitation.

Och inspirerad av det faktum att vi äntligen fått till ett besök nere på Åsen igen om ett par veckor satte jag mig med ett leende vid städet och band upp ett gäng färska Double Legs. Jag har bundit den på den läckra Knapek N kroken i storlekarna 8 och 10, krokgapet är stort så de är inte så dramatiskt stora som man kan tro. De hullingslösa krokarna från Knapek är förresten riktigt läckra!

Nej! Nu ska det bli lite annat än nattsländor vid flugbindningshörnan framöver. Jag ser fram emot att binda lite kläckare, bibios och annat smått och gott.

Double Legs (Knapek N hook)

  • Tråd: Vit och Svart UNI 8/0
  • Krok: Knapek N strl. 8 och 10
  • Tag/bakkropp/stjärt: D-Rib (chartreuse, small) med Mirage Tinsel Opal under
  • Ben: rapphöna
  • Förtyngning: svart guldskalle försäkrad med blytråd
  • Rib: koppartråd (Brassie)
  • Kropp: hår från en harmask