OLYMPUS DIGITAL CAMERADet har varit snålt med uppdateringar här de senaste veckorna, men säsongen har ju börjat …

Vad gör du? Är du inte riktigt klok? Fryser du inte? Ja, frågorna och idiotförklaringarna man får av oinvigda när man står utvadad i havet de första dagarna i april är många. Du vet säkert vad jag talar om och du vet säkert också vad jag menar om jag säger att om du har öring i blicken så är kyla, vind, snö och allt annat som för många är motigt en bisak.

Säsongen är snart två veckor gammal och det känns givetvis fantastiskt att vi är igång igen. För mig har upptakten varit ganska trög, jag har fiskat ganska mycket men resultatet så här långt är ett tio tal fiskar och då endast endast två över ”måttet” och med en topp på ganska exakt 50 cm. Glädjande är dock att de två största havsöringarna har varit i toppkondition som jag verkligen fått jobba med att landa i håven.

Att våren säkert är minst två veckor sen i år är givetvis en orsak till den tröga säsongsupptakten och de fiskar jag fått har varit på sådana platser där vi finner havsöringen när vattentemperaturen bara är ett par grader – botten bestående av ömsom sand, sten och lera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En kul incident från förra helgen var i alla fall att första ”torrflugefisken” för året är landad. Jag stod utvadad till strax under knäna i den långgrunda viken här hemma när jag upptäckte en ytaktiv fisk bara tio meter snett framför mig. Jag hade fluga och lina åt helt fel håll men jag lyckades snabbt ta hem och kasta ut min maraboumask mot vaket och flugan han bara landa innan en fin havsöring på ca. 40 cm bet. Underbart!

Imorgon bitti är jag ute igen! Det har blivit lite varmare i alla fall och det är inte flertalet frysgrader på nätterna, så vi kan väl komma överens om att säsongen börjar nu. Eller? OK?

5-minuters myror

Mitt lilla 5-minuters projekt fortsätter. Jag skall alltså binda ett gäng flugor som jag vet fångar öring och meningen är att de skall vara lättbundna och du binder de på max 5 minuter, läs gärna mer om detta spektakel här. Öringen älskar myror, det vet jag. Så ett par små svarta myror står givetvis på min projektplan. Jag har bundit dessa myror på TMC 2487 i krokstorlek 16 och det är bindtråd till huvudet, quill eller dubbing som kropp och ett tupphackel som flythjälp och ben.

Jag hoppas att du får fiska, att du fiskar mycket, att du får mycket fisk och att du släpper tillbaka fisken.

Med öringlukt på händerna,

/Daniel