A-PTNAtt ha bråttom vid flugbindningshörnan är vanligtvis inte min melodi, men man kan komma ganska långt på fem minuter.

Nu är det bara dagar kvar, det känns overkligt. Jag var nere vid hemmaviken igår och spanade, jag såg inga ytaktiva havsöringar men jag såg faktiskt några maskar vid strandkanten. Inte många, men om de något varmare dagarna fortsätter ett par dagar till så kan det blir riktigt trevliga förutsättningar på havsöringspremiären på måndag.

Hemma vid flugbindningsstädet håller jag just nu på att fundera på en artikel till Flugfiske i Norden, grundtanken är ett antal mönster som tar runt fem minuter att binda. När jag sitter vid städet och binder har jag inte bråttom och när jag tänker efter binder jag nog ganska långsamt. Jag sätter en krok i städet och plockar fram materialet efter hand de ska bindas in, och mina lådor med material är ganska djupa så grävandet efter rätt material tar nog lika lång tid som själva flugan tar i effektiv tid att binda.

5 minute Baetis #18

Idén jag har är så här långt bara i experimentstadiet, och just nu är målet att kunna presentera en ”våt” och en torr dagslända, nattslända, ”midge” och kanske också nån landinsekt, och då skall de alltså ta max fem minuter att binda. Mönster som man kan binda i fiskestugan i väntan på kläckning, skymning, att stormen skall passera eller någon annan anledning till att man är där och inte vid vattnet. Mönstren skall också vara någorlunda generiska, alltså man skall kunna byta ut färger och storlek och flugan skall fortfarande vara gångbar.

A-PTN on back

Så jag och en klocka satte sig vid bindstädet igår och började binda dagsländeinslaget i den här eventuellt kommande artikeln. Jag gjorde min rutin mer effektiv och tog fram materialen i förhand och resultatet ser du på bilderna här. Torrflugan är bunden på krokstorlek 18 (TMC 101) och tog ganska exakt fem minuter att binda, och då var jag inte jättenoga med att mäta proportioner på vinge, hackel och stjärtspröt, men det tror jag inte öringen har något emot. Nymfen är bunden på krokstorlek 14, men då på jättegapskroken TMC 2499SP-BL vilket gör att storleken på nymfen stämmer väl överens med dess torra storebror, den här tog fyra och en halv minut i städet. Jag antar att du nu börjar förstå en annan grundidé? Både den torra och den våta skall höra ihop med varandra …

A-PTN Olive

Jaja, vi får se vad som kommer ur dessa funderingar och experiment. Nu ska jag fira påsk med familj och släkt, det ska bli trevligt. Nästa vecka har jag varit taktisk och tagit ledig från jobbet, jag ska fiska dygnet runt om nuvarande plan håller i sig, familjen åker till släkt i Göteborg så får jag vara hemma och gosa med öring istället. När jag häromdagen provade min linkorg i morgonrocken klockan sex på morgonen och min fru kom ner och såg detta spektakel tror jag hon förstod att jag kommer ha ett tunnelseende kommande vecka.

Glad påsk! Jag hoppas du unnar dig god brygd, många skratt och öring som bösar runt i håven.

/Daniel