X-Caddis #14En liten doldis här hemma i Sverige, men i USA är X-Caddis en favorit hos de mest luttrade guiderna.

I senaste numret av Fly&Tie (nummer 1 2013) kunde du läsa min artikel om skadade sländor, eller Cripples, och för den artikeln band jag upp en variant av X-Caddis, då på en böjd krok och med en något burrigare eller spretigare kropp. Men originalet är alltså X-Caddis och skapades av den mångfacetterade flugfiskeshopsinnehavaren Craig Mathews. Förutom att skapa flugor som öringarna älskar så skriver Mathews böcker, var med och startade Trout Unlimited och 1% for the Planet tillsammans med Yvon ”Patagonia” Chouinard.

X-Caddis Olive/Brown #14

X-Caddis[1]

Jag binder den här öringmagneten i brun/oliv och en grönare variant i krokstorlek 12-14 (se bilder) och mörkare brun och svart i krokstorlek 16-18, och det är verkligen en magnet … Redan vid städet impregnerar jag endast hjorthårsvingen med Watershed, tanken är ju att shucken av Z-Lon och Ice Dub och kroppen skall vila under ytfilmen.

Den här flugan bör du ha i din ask!

Vill även slå ett slag för ”flugbindarhänget” på ProFly lördagen den 23/3. Där kommer jag att sitta och binda lite ”burriga” nattsländor och lite Danica och Vulgata. Kom gärna förbi! Mer info finner du här.