Swap Meet – ska vi byta grejer?

E. Danica Floating Nymph EmergersDet blir Stavre i år igen och lusten att skruva fram tiden några månader är just nu olidlig.

Årets utflykt norröver går först till Tännäs och sen vidare upp till Stavreströmmarna och fyra dagars fiske med Flugfiske i Norden. Abstinensen efter strömmande vatten och surrande insekter är nu så hög att jag har svårt att fokusera på mycket annat, och för mig är det inget onormalt med det. Du som läser detta förstår exakt vad jag menar …

E. Danica Floating Nymph Emerger close

För det goa gänget från Flugfiske i Norden som åker upp till Stavre initierade jag en flugswap, vi blev 9 personer i denna swap och eftersom det var jag som kom på denna blänkande bra idé fick jag även sätta reglerna, det är kul att bestämma. Så jag pekade med hela handen, typ, och bestämde att vi skulle binda en imitation av valfritt stadie av Danican, eller åsandsländan om du så vill. Förra året hade vi två kvällar med äckligt mycket Danica i luften och i vattnet och risken är stor att det blir så även i år. Och få imitationer är ju roligare att även binda, eller hur?

E. Danica Floating Nymph Emerger

Så jag satte mig igår kväll och band upp min absoluta favoritimitation när det kommer till fiske med imitationer av denna majestätiska slända. Det är en flytande nymf/kläckare som fiskar lika bra på ytan, i ytfilmen eller strax under. Den ska imitera en simmande eller kläckande nymf som kämpar för att bli bevingad. Knyt på den här precis när de första sländorna kommer seglandes på ytan och öringen börjar reagera. Det är ett bra generiskt mönster för vilken dagslända som helst, men den här är ganska stor och bunden på på TMC 200R i krokstorlek 10.

Head & Tail!

/Daniel

E. Danica Floating Nymph Emerger back

8 reaktioner till “Swap Meet – ska vi byta grejer?”

 1. En swap man gärna varit med i! Inte för att man hade bidragit själv med så mycket men mer för att få sätt en av dina därovan i asken. 😉 Ruggigt fina!

  1. Hej och tack Anders!

   Kroken är TMC 200R, stjärtmaterialet är fasanstjärt, kroppen är från kalkonbiot, vingtäckare är CDC och thorax, ben och allt annat möjligt rörligt som rör sig när en slända är på väg att kläckas är från hare (guard hairs) i olika nyanser.

   Tight threads!

   /Daniel

  1. Hej där!

   Tack, ja den funkar riktigt bra.

   Har inte gjort någon SBS på denna tyvärr. Men den är inte speciellt avancerad:

   1. Bind in tre fasanfibrer som spröt
   2. Vira kalkonbiot över kroken
   3. Bind in vingtäckare (typ CDC) så det pekar bakåt
   4. Gör en kletvaxad dubbingöggla och fyll den argentinsk hare (Long) och spinn
   5. Vira ögglan mot ögat och styk håren bakåt hela tiden, stanna en liten bit innan krokögat
   6. Gör en öggla till och placera längre hår från kinden på en harmask (gör rent från underhår) i ögglan, håret ska peka åt ett och samma håll i ögglan.
   7. Spinn ögglan och vira ett par varv samtidigt som du styr håren bakåt med din fria hand.
   8. Vik över vingtäckare och gör ett bindtrådshuvud.

   Kör hårt 🙂

Kommentera