När det verkligen börjar plaskvaka i ån eller sjön, det är på eftermiddagen eller kvällen och det är nattsländetid, då är det stor risk att fisken jagar äggläggande nattsländor.

Nattsländan är en fantastisk liten krabat! På eftermiddagen och kvällen återkommer de till vattnet för att lägga sina ägg för att trygga framtiden för sig själva. Det är riktigt riktigt underhållande att sitta och titta hur de yrar om kring över vattnet och störtdyker ner mot ytan för att antingen lägga sina ägg i vattenytan eller dyka ner mot botten (!) för att lägga äggen.

Detta spektakel gillar självklart fiskarna och jag har flera gånger sett öring, harr och regnbåge av ansenlig storlek verkligen jaga dessa kusar och givetvis kan fiskarna bli helt selektiva och inställda på denna jakt. När detta inträffar är det dags att knyta på en äggläggande nattslända och här är en imitation av en ”torr” sådan, alltså en slända som lägger sina ägg i ytfilmen.

Egg Laying Caddis sz. 16

Det är mycket rörelse i sländan i det här stadiet, den hoppar ju upp och ner mot ytan, vingar, ben och kropp arbetar för fullt så en imitation av en nattslända som lägger ägg kan inte vara ”burrig” nog. Jag har valt att binda den här på kroken TMC 200R (den här i storlek 16), dels för att den är något böjd mot krokböjen och något tyngre än en torrflugekrok, detta för att försäkra mig om att den gröna äggsäcken verkligen kommer ner i ytfilmen och att flugan någorlunda ”dunsar” ni i ytan, för det är ju faktiskt det som sländan gör.

För de sländor som dyker ner mot botten skulle detta mönstret även kunna användas som modell. Addera ett tungstenshuvud och ett mjukt hackel som omsluter flugan när den blir blöt och går mot botten och impregnera den lite så att det blir läckra luftbubblor under vattnet så är du hemma!

  • Äggläggande nattslända
  • Krok: TMC 200R
  • Tråd: UNI 8/0
  • Äggsäck: D-Rib (Small)
  • Kropp: ekorre
  • Undervinge: Z-Lon (vit)
  • Övervinge: Snöskohare (dark dun)
  • Thorax: Hare (guard hairs)