A-PTN_Black[1]Jo då, det blev lite pyssel och knåp vid städet i förra veckan.

Det finns många spännande mönster där utgångspunkten är att man vänder på kroken så att upp blir ner och tvärtom. Jag har egentligen aldrig testat att binda upp och ner, men så hittade jag ett mönster i boken Tying Emergers som kallades för Vertimerger och något i det mönstret triggade mig och så satt jag då till slut där vid städet med kroken åt fel håll.

Down_on_the_upside_Yellow[1]

Från ”originalet” bytte jag ut materialet för kropp och vinge samt att jag även lade till ett thorax för att ge en mer tydlig siluett, det var en riktigt kul fluga att binda. Tanken är att den skall imitera en kläckande dagslända som håller på att frigöra sig från nymfskalet, och det är ju ett väldigt attraktivt och spännande ”stadie” för både fisk, fiskare och slända. Som du ser på bilderna testade jag mina varianter med en vinge av en CDC fjäder eller hår från en snöskohare, båda tycker jag har sin charm. Förutom nämnda vingalternativ så består flugan av kroken Grip 14723BL i storlek 16, kroppen är påfågel quill, som thorax har jag använt CDC-dubbing eller fin torrflugedubbing och hackel är tupp.

Down-on-the-upside_Crimson[1]Flugmönstret är nytt för mig och jag har tyvärr inte kunnat testat den live ännu, men jag har gjort vattentestet hemma och den ligger fint i ytfilmen och ger ett bra avtryck. Idén är ju lik Klinkhamer, som du säkert redan tänkt på, skillnaden är att den här ligger lite mer vågrätt i ytan. Jag ser givetvis fram emot att presentera den framför nyfikna öringar till våren.

Framöver har jag en del som jag verkligen måste binda. Med det menar jag flugor som jag aldrig lämnar hemmet utan. Först på tur i detta kompletterande var fasanstjärtsnymfer i brunt och svart. Jag gillar den här varianten bäst och jag har för mig att den kallas för amerikansk fasanstjärtsnymf. Skillnaden är ett mer överdimensionerat thorax av påfågelherl samt att man använder bindtråd istället för bara koppar och fasan som originalreceptet föreslår. Den här flugan hade jag mycket bra fiske med i både sjö och å under förra året. Speciellt bra har den här nymfen fungerat när små dagsländor kläcker och instinkten har varit torrfluga, men när det inte fungerat har jag knytit på den här och fiskat den med mycket långsam hemtagning i sjö och fridrivande drift i å. Det är ju lätt att tro att fisken plockar från ytan när t ex. vakringarna sprider sig över en lugn vattenyta på en sjö, men i många fall, har jag lärt mig så tar fiskarna ytgående eller stigande nymfer strax under. Och när så är fallet så är den här flugan min absoluta favorit.

IMG_8625[1]

Framöver ska jag binda fler enkla och oförtyngda dagsländenymfer samt min absoluta favoritfluga alla kategorier och nog den fluga jag använder allra mest, Superpuppan. Superpuppan gav mig en nästintill tårfylld fångst i Stavreströmmarna i somras och så fort jag tänker tillbaka på den erfarenheten ryser det i hela kroppen …