Hare & CDC Hackle E. DanicaOch så blev det kallt igen … och det som såg så lovande ut.

Att gnälla på vädret är ju ganska meningslöst och det är ju faktiskt januari så kyla och snö är ju mer normalt än plusgrader och regn, antar jag. Men det såg ju så bra ut! Dagarna innan vinterns återtåg hade jag kontakt med likasinnade öringtokar, abstinensen var hård även hos dem. Hur är isläget? Det har ju regnat en del nu, isen borde väl ha släppt? Kanske det blir en tidig Hökensåstripp i år? Ja, ni kan säkert lista fortsättningen i denna harang.

För att stilla sinnet något tog jag en härlig promenad hemomkring i helgen med siktet inställt på några vikar som jag tänker som framtida hotspots i april när havsöringssäsongen drar igång. Det var en underbar promenad och tankar på taktik, flugval och scenarier med stor öring som huvudakt gjorde mig varm i minusgraderna. Ända tills jag såg en tjomme stå och kasta skeddrag en bit bort, vet inte varför jag tog det så personligt. Men jag behärskade mig och var artigt korrekt när jag frågade om han fått något än, det hade han som tur var inte. Sen frågade jag vilken kalender han har som redan säger april, jag fick inget klokt svar tillbaka utan vi kom helt sonika överens om att rätt skall vara rätt och i det här fallet innebar det att han ska sluta fiska och tålmodigt vänta som alla vi andra. Det är en liten ort jag bor i och jag vill ju inte bli omnämnd som fiskefascisten i folkmun. Eller det kanske är det jag är … ja ja.

All Hare Caddis sz. 16

När det är vinter ute (igen) är det tur att det kläcker sländor i flugbindningshörnan inne, i någorlunda jämna intervaller. De senaste veckorna har jag ju arbetat med hare och harmaskerna som främsta ingrediens och utgångspunkt och så sakteliga börjar det lilla projektet att ta slut och de flugor jag tänkt binda är snart genomgångna. Och jag måste säga att de här flugorna och de här teknikerna har varit det roligaste jag gjort på länge. Jag började med lite flytande nymfer, några kläckare och har nu det allra senaste bundit torra dag- och nattsländor där då hår från haren varit stommen i materialvalet.

En nattslända innehållandes krok, tråd och hare. Varför inte? Avtrycket på ytan med den här imitationen är magisk! och den flyter som en kork. Hur då kanske du undrar? Ja, det viktigaste är att man är noga med att plocka och borsta bort så mycket utav underhåret/ullen som det bara går, det är de spikiga och långhåriga från haren man använder. Och när flugorna är färdigbundna låter jag de bada i Loon Hydro Stop i fem minuter och sen torka över natten. Resultatet är fluga som på ett väldigt enkelt sätt imiterar rätt och flyter mer än bra. Det finns stor risk att den här flugan är en framtida favorit tillsammans med Marjan Fratniks F-Fly. Jag har bundit den på TMC 101 i storlekarna 14 och 16 och hemma hos mig heter den från och med nu H-Fly, jag antar att du förstår den skojfriska logiken i namnvalet?

När det är som jobbigast på jobbet eller om pendeltrafiken strular brukar jag sluta ögonen och tänka på framtida fiskestunder och allt som oftast är våra största dagsländor med i dessa dagdrömmar. Sommaren och våren 2012 lyckades jag pricka in ett par dagar då Danica och Vulgata kläckte i massor, det är något speciellt när de stora sländorna hissar segel. Och det är också något speciellt med att byta till en torrflugekrok i storlek 8 istället för 14, 16 och 18 som nog är de vanligaste storlekarna i mitt städ.

Hare & CDC Hackle E. Danica E. Vulgata

Så det blev till slut även några stora torra kusar där haren är inblandad i hacklet och thorax. Kroken jag använt är TMC 100, stjärtspröten är av fasan, kroppen av kalkonbiots, thorax av spikig hare spunnen i en loop och hackel, ben och siluett av vinge är nämnd hare, CDC och fibrer från mallard i passande färg.

Det var hare det, jättekul! Hoppas jag inspirerat någon att leta efter sin experimentlusta? Tänk om jag skulle ta tag i havsöringsflugorna nu? Eller skulle jag binda lite kläckare som automatiskt inte är direkta torrflugor? Häng med mig här så får du svaret inom kort.

Tight threads!

/Daniel