Få saker är mer avkopplande än att fästa några välkända krokar i bindstädet och binda upp ett gäng Klinkhamers.

Det är förkylnings- och sjukdomskaos hemmavid, jobbigt. Så när barn och familj legat och ojat sig i soffan har jag kopplat av på det sätt jag föredrar, inte i soffan alltså, utan vid min flugbindningsstäd. När jag inte direkt har något utstuderat mål, en livscykel eller en ny teknik att testa så binder jag antingen Klinkhamers eller F-Flys. Varför? Jo, det är de två flugor jag alltid har behov utav och aldrig kan få för många. På tal om F-Fly föresten så läste jag att skaparen av världens enklaste och effektivaste fluga (?), Marjan Fratnik tyvärr gick bort i slutet av augusti.

Jag har tidigare nämnt att jag just nu håller på att experimentera med olika varianter av Hans van Klinkens signaturfluga och jag har det väldigt roligt i mitt experimenterande. Det är en tacksam fluga att applicera olika material och bindtekniker på och förutom träning så är grundreceptet så genialiskt att de flesta av de mer eller mindre psykadeliska slutresultaten är fullt fiskbara. Men oavsett det så är det en rolig fluga att binda och en rolig fluga att fiska, och det är ju lite själva tanken, eller hur?

På bilden ovan ser du dels en (i tre färger) klassisk Klinkhamer Special bunden på en Partridge 15BN, men där jag använt en kroppstråd/garn istället för dubbing. Och sen då nedan resultatet av de mer psykadeliska experimenten, en riktigt hårig kuse bunden på den då, passande nog, mer extrema Partridge 15BNX. På denna variant har jag använt touch-dub metod och använt en syntetisk påfågeldubbing istället för naturliga herl. Jag gillar att den ser så ”buggy” ut och när jag doppar den i vatten binder och bildar bäverdubbingen, som jag touchdubbat med, massor med luftbubblor och det ser allmänt läckert ut. Jag är säker på att den kommer att fånga firre!

Jag har mer utsvävningar i Klinkenland att bjuda på, men det hoppas jag att du får läsa i en tidning istället framöver. Hur som helst, man kan ha kul med Klinkhamers och det är kul att sätta sin kreativitet på sin spets.