Man börjar med något, applicerar sig själv och sin teknik och så får du något annat.

En sak som är säker med flugbindning är att du sällan ”är först”, man sitter där vid städet och leker med material, krokar och sin egen kreativa förmåga. Du får en briljant idé och förverkligar den, oftast tar det några försök innan du blir nöjd. Men så slutligen tror du att du har skapat något nytt och känner dig väldigt stolt. Men, som sagt, du är sällan först när det kommer till flugbindning …

Oavsett om du är först eller inte så är det ovanstående som är en del av tjusningen med flugbindningen och oftast är det så som våra favoritflugor skapats. Man börjar med något eller någon annans idé och bygger vidare på den idén, förbättrar och/eller förändrar. Precis som med konst i övrigt. Detta är något som fascinerar mig väldigt mycket och samtidigt gör att jag har stor respekt för många innovatörer där ute, både levande och döda – Stalcup, Harrop, La Fontaine, VanKlinken, Klingberg, Bergqvist, Wiltshire … listan kan göras lång.

När jag skulle lägga min yngste son häromkvällen somnade jag före honom, och sov gott i en timma. Väldigt skönt givetvis, få saker slår en tupplur vid 19:00 en vardagskväll. Dock innebar tuppluren att jag var väldigt pigg vid 23:00 när jag borde sova. Resultatet av min bonusartade pigghet och övriga funderingar på flugor och mönster som ju upptar mycket av mina tankar (jag är normal annars är min förhoppning) blev att jag plötsligt fick tankar om en fyra-fem flugor baserade på en annan. Grundmönstret jag funderade på var Hans VanKlinkens ”Klinkhamer Special” – en fiskfångare i många år som ju imiterar allt och ingenting.

Hur skulle man kunna använda ”Klinken” för att matcha det som kläcker? Jag har ju tidigare, med hjälp av marabou, gjort ”burriga” Danica- och Vulgata-kläckare med inspiration från tidigare nämnd Hans. En av mina nattbryderier är flugan du ser här ovan, en mer uttalad dagsländekläckare som jag tycker imiterar en nystigen nymf väl och som jag hoppas ska locka till hugg. Jag har ytterligare några stycken varianter av ”Klinken” jag ska experimentera med i veckan som kommer … men mer om det lite senare.