När fisken är inställd på att äta nymfer är det här mönstret min absoluta favorit.

Inför Hökensåstrippen för några veckor sedan besökte jag fiskeområdets hemsida för att se om jag kunde snappa upp några aktuella tips och/eller hur fisket varit dagarna innan jag och Per kom dit. Jag läste att nymferna börjat röra på sig i sjöarna i samband med att vattnet blivit kallare och att bekanta mönster som Prince och Black Martinez fungerat bra. Om jag inte läst de raderna och tagit fasta på tipsen så hade du antagligen inte läst de här raderna och jag hade antagligen också fått mindre fisk vid vårt besök.

För när jag stod där i Enesjön och kliade mig i huvudet och undrade varför fisket varit så trögt för mig under några timmar kom jag ihåg det jag läst och knöt på en oförtyngd, slank och svart nymf. Jag kastade mot ett vak kanske 15 meter från mig, lät den lätta nymfen sjunka strax under ytfilmen och började sedan sakta sakta ta hem nymfen med en handtvist och strax var det ”mungiporna upp” och böjt spö och den proceduren upprepade sig under de härliga höstdagarna på Åsen för ett par veckor sedan.

Jag antar att du nu förstått att flugan jag använde vid ovan beskrivna tillfälle är just den nymf jag presenterar i det här inlägget …

Just nymfer har jag ju fiskat med en del under åren, men om sanningen ska fram så prioriterar jag oftast andra imitationer så som torrflugor av olika slag och när det kommer till imitationer som fiskas under ytan är det oftast nattsländepuppor jag presenterar (vilka jag också hade fint fiske med senast i Hökensås). Men kanske är det dags att omvärdera och kanske har nu de oförtyngda dagsländenymferna fått en liten revival i min flugask, i alla fall det här mönstret. Speciellt kul är det att mönstret fungerar utmärkt att kasta mot vakande fisk, både i stilla och strömmande vatten.

Det är absolut ingen komplicerad fluga att binda utan det är ett bra standardmönster, och mitt favoritmönster, för dagsländenymfer och de kan också bindas i relativt små storlekar. Jag (och fiskarna?) gillar mönstret för att det ger en trovärdig siluett av en dagsländenymf som ”rör på sig”, kroppen är slank och de något överdimensionerade benen och stjärtspröten av rapphöna ger en härlig effekt och rörelse.

Jag binder flugan på min standardkrok för ändamålet TMC 200R och då i krokstorlekarna 14 till 20 och de färger av mönstret jag alltid har i asken är svart, brunt och grönt. De storlekarna och färgerna täcker in det mesta i nymfväg du hittar i Sverige, tycker jag. Som jag redan nämnt och som du säkert kan se på bilderna så är ben och stjärtspröt från rapphöna, kroppen av kalkonbiot, thorax från Awesome Possum eller Arizona Synthetic Peacock Dubbing och vingsäcken är av Hareline Flashback med lite Clear Cure Goo över. Så nu är det bara att binda och ut och kasta …

Tight lines & threads.

/Daniel