Att avsluta säsongen med några dagars fiske i Hökensås på senhösten tillhör traditionen sen flera år tillbaka, i år inget undantag.

Om nu förra veckans vistelse i Hökensås verkligen blir en säsongsavslutning vill jag ju helst inte tro, men risken är stor att så blir fallet. Men jag hoppas fortfarande på en mild höst och vinter, jag fiskade ju långt in i slutet av december förra året. Oavsett så är en tripp ner till ”Åsen” tradition och alltid lika trevligt. Vid den här tiden på året är vädret alltid lika nyckfullt, det kan vara väldigt kallt, blåsigt eller regnigt var för sig eller allt på en gång. För ett par år sedan var det nästan 10 grader kallt när vi startade fisket på morgonen ovh vi fick knacka is när vi vadade ut i sjöarnas lävikar. Så extremt kallt var det inte i år, tvärtom så var temperaturen inte något vi direkt ”led” av. Inte heller att det regnade från och till störde oss nämnvärt, vi har ju oftast bra kläder på oss när vi fiskar och vi står ju ändå i vattnet allt som oftast. Så kanske blir det så att fyra gråa, ibland regniga, lagom kalla men helt vindstilla dagar i Hökensås avslutar årets säsong.

Fisket på morgonen var väldigt spännande och det var mäktigt att på sjöarnas spegelblanka ytor tydligt se de försiktiga vaken av regnbåge och öring som patrullerade sina rundor efter kläckande fjädermyggor eller puppor i ytfilmen. En rigg med en liten fjädermyggpuppa en halv meter under en flytande dito var melodin och fiskarna tog puppan strax under ytan varje gång. Allt går egentligen ut på att ha tålamod nog att vänta på att fisken ska gå sina rundor, om man presenterar flugan där fisken går kommer den att ta någon av flugorna så länge man imiterar bra nog.

När dagarna blev till eftermiddag och kväll och det börjar skymma och det blir mörkt, det var då jag var som hetast. Receptet var svarta oförtyngda nymfer och mörka nattsländepuppor sakta sakta hemfiskade strax under ytan, huggen var brutala och fiskarna stora och väldigt arga. En oslagbar kombination givetvis. Svarta LaFontainepuppor (Deep Sparkle Pupa) i storlek 16 och min puppa (i samma storlek) som jag senast band var riktigt bra, jag kastade t ex. båda de flugorna på vak och fick fisk på så vis flera gånger. Trevligt värre!

Bra fiske och trevligt sällskap, verkligen en värdig avslutning på en fantastisk säsong! Det enda som var lite tråkigt var att det från och till, speciellt på lördagen och söndagen, fanns några störande element med besökare på Åsen som tyckte det var OK att skrika till varandra över sjöarna och vada väldigt oförsiktigt. Vid några tillfällen kändes det som att det var badsäsong i sjöarna. Och extra ”roligt” var det ju att höra samma personer klaga över att fisken bara vakar mitt i sjöarna. Skärpning!