Det var ett tag sedan sist, men nu är det äntligen dags för en mer utförlig bindbeskrivning. Denna gång visar jag dig hur du relativt enkelt kan binda en nattsländepuppa som efter kontakt med vatten blir relativt realistisk.

Nattsländepuppor gillar jag, både vid bindstädet och vid vattnen och flertalet av mina finaste öringar och harrar är tagna på just imitationer av en nattsländepuppa både flytande och sjunkande imitationer.

Här är en SBS på en puppa som jag både gärna fiskar och binder och så är den faktiskt lite magisk också. Med ”magisk” menar jag då att efter vattentestet som jag brukar göra med mina flugor (både torrflugor och flugor som fiskas under ytan) så tycker jag att den här blir riktigt läcker, se bild längre ned. Och visst är det ju så att det egentligen är först när flugan är i sitt rätta element (vid vattnet) som vi kan avgöra om flugan är bra eller inte, även om det ibland är lite kul att även ”binda för städet”.

Namnet D-puppan kommer från faktumet att mitt namn är Daniel och att en av flugans huvudingredienser är D-Rib. Ibland får man till det …

Så släpp lös kreativiteten och anpassa den här puppan efter dina materialval och bindteknik, både du och fisken kommer gilla den här imitationen, jag lovar. Jag binder den i grönt, tan och grått men precis innan jag satte mig och författade de här raderna gjorde jag även en variant med gul underkropp och klar D-Rib som blev riktigt läcker. Jag har inget foto i skrivande stund på den gula varianten, men det kanske kommer framöver.

 • D-Puppan
 • Krok: TMC 2499SP-BL (#14 i det här exemplet)
 • Bindtråd: UTC 70
 • Förtyngning: platt bly
 • Underkropp: svart Krystal Flash och vattenfast tusch
 • Kropp: D-Rib (medium i exemplet)
 • Ben: emu
 • Vingutskott: Medallion Sheeting i passande färg
 • Antenner: mallard
 • Ögon: 1X tafsmaterial
 • Thorax och huvud: Awesome Possum som borstas från krokögat mot kroppen
Fäst bindtråden och bind in en bindtrådsbas en bit ner på krokböjen
Klipp av en liten bit tafsmaterial och håll fast med din pincett. Bränn försiktigt med en tändare på var sida för att på ett enkelt sätt göra ett ögonpar. Fäst ögonen några millimeter bakom krokögat, använd lite Zap-A-Gap på tråden som extra försäkring.
Förtyng flugan med några varv platt blytråd (givetvis går det även bra med rund blytråd).
Täck blytråden med bindtråd. Ha en amerikansk fotboll eller en orm som svalt en kanin på näthinnan för att få rätt tapering.
Bind in två strån av Krystal Flash samt D-Rib och stryk sen försiktigt med brun vattenfast tusch över puppans rygg och därefter ännu mer försiktigt med svart. D-Rib binder du in med den platta sidan mot krokskaftet.
Vik över Krystal Flash stråna och bind fast med ett par bindtrådsvarv. Krystal Flash och tusch tillsammans med D-Rib ger en riktigt läcker effekt, speciellt när flugan hamnar i vattnet.
Vira D-Rib med den ovala sidan upp och fäst ordentligt.
Bind in ben på var sida flugan och försök få dom ungefär lika långa. Jag har använt emu i det här exemplet men det går ju lika bra med t ex. fasan eller varför inte de yttersta spetsarna av strutsherl.
Klipp en liten remsa Medallion Sheeting, runda av kanterna och bind vingarna över benen på var sida. Ett tips när man använder Medallion Sheeting eller liknande tunt material är att använda din vassaste sax, detta för att undvika små sprickor i materialet som senare kommer innebära att det blir väldigt ömtåligt. Vi ska ju t ex. snart borsta dubbing ganska våldsamt i närheten av vingarna. Som du också kanske noterat har jag här bytt från grön bindtråd till brun.
Bind in antennerna
Dubba tråden med ditt val av dubbing och bind in från krokögat och sen tillbaka till krokögat. Jag har använt Awesome Possum dubbing av den anledningen att jag gillar hur dubbingen ser ut blöt samt att den är enkelt att arbeta med, men jag har även testat med kanindubbing och det fungerar alldeles utmärkt.
Whipfinish och nu ser ju flugan helt OK ut, men lite väl välkammad för min smak.
Kör hårt med din dubbingborste! Borsta från krokögat och bakåt.
Så här kan det bli efter en trevlig stund vid städet. Före ”vattentestet” …
… och efter vattentestet. Dubbingen skall smeta fast sig mot kroppen och tillsammans med vingmaterialet och benen och hur D-Rib reflekterar ljuset tillsammans med det vi band fast under blir det ganska läckert. Eller hur?