Den senaste veckan har hösten på allvar rullat in från havet i form av kyligare temperaturer, regn och hård vind här på västkusten. För mig innebär hösten att det spännande ”myggfisket” börjar och här är två nya kreationer som jag ser fram emot att prova de kommande veckorna.

Om en knapp månad är det dags för min säsongs andra Put-And-Take fiske efter öring och regnbåge, och precis som årets enda tillfälle så här långt kommer fisket att ske i Hökensåsområdet. Som jag tidigare nämnt här så är ingen säsong komplett utan ett vår- och höstfiske i Hökensås och så har det varit sen flertalet år tillbaka.

Förhoppningen är, precis som vanligt, att fiskarna är höstpigga och villiga att stiga till de torrflugor jag presenterar. Förra året hade jag ett fantastiskt fiske just i Hökensåsområdet i månadsskiftet september/oktober, då var det små CDC Shuttlecocks som fisken föredrog, och min ”myggask” är givetvis laddad med sådana. Jag tror även att små F-Flys och landinsekter kan vara melodin som gör att kvalitetsfisken i Hökensås bjuder upp till vals. Eller kanske flugorna du ser i det här inlägget?

Jag har haft ganska mycket tid ”över” de senaste dagarna då jag varit hemma i feber och förkylning, så en kopp hett te vid flugbindningsbordet har varit perfekt medicin. Den ena är en fjädermyggpuppa som fiskas precis under ytan och den andra är en ”kläckare” som fiskas på ytan, även om flugans ”kropp” skall vara under ytan. Jag tror att det kan vara en riktigt giftig kombination att fiska kläckaren först och sen knyta puppan på en meters tafsmaterial i krokböjen på kläckaren. ”Kläckaren” behöver ju inte alls imitera något som kläcker utan även imitera något som hamnat på vattenytan, eller kort och gott imitera mat för fisken.

Puppan är en enkel variant av det suveräna Charlie Kraven mönstret Jujubee Midge, skillnaden är att jag gjort det enkelt för mig och använt Flexifloss eller Hends Body Quill till kroppen istället för SuperHair som originalet har. Jag har bundit den i rött, svart och oliv på kroken TMC 2488 i krokstorlekarna 16,18 och 20, gälarna består av 10 strån Fluoro Fibre som man viker över och fördelar jämt på var sida. Sen återstår ju bara den gamla klassikern ”ser verkligen fisken den här lilla flugan”? Ja, det är klart den gör, det är i många fall huvudfödan för dom.

Den andra som jag ju ovan benämnt som ”kläckaren” är en liten gynnare jag verkligen tror på. Från och med nu heter den Prinsakläckaren, helt enkelt för att det är Prinsasjöarna i Hökensås som jag hade på näthinnan när jag band den. Jag har tidigare bundit kroppar på dagsländenymfer på liknande sätt och det är ett enkelt och snyggt sätt att göra slanka kroppar som får lite ”effekt” av realism. Kroken är Partridge 15BN i krokstorlek 20, kroppen är av tre fibrer fasanstjärt i färgerna röd, svar och grön som jag sen ribbat med Micro Tubing i passande färg. Thorax är ingen överkurs, utan helt enkelt påfågelherl tvinnat tillsammans med bindtråd och flytkudden är som synes en frigolitkula iklädd damstrumpa.

Två enkla och förhoppningsvis effektiva flugor som jag ser fram emot att kombinera till en nu i höst.