Det har varit en helt sjuk vecka här hemma hos oss, då bokstavligt talat. Men nackdelen med måstet att ta det lugnt kan skapa kreativa stunder.

Först blev den minsta förkyld och febrig, sen den något större grabben och sen den största grabben, jag alltså. Och mitt i allt det här har vi lyckats pricka in en 8-års dag och släktkalas för den något större grabben. När släkt och vänner åkt hem igår, mätta på tårta, kakor och kaffe bröt min förkylning ut på riktigt och jag låg helt klubbad på soffan hela kvällen igår och nu i skrivande stund.

Tidigare i veckan har jag varit hemma från jobbet med sjuka barn i omgångar och när de har sovit eller legat framför TV:n har jag passat på att binda lite flugor i mitt lilla hörn. Jag har under en tid nu funderat mycket och experimenterat med olika idéer för att imitera dagsländor i dunstadiet. Idéer och funderingar har blivit till tester vid städet, men jag har inte blivit nöjd. Så till slut återgick jag till ”originalet” och försökte få de så bra som möjligt. Och ”originalet” för mig när det kommer till duns är Paraduns, alltså duns med ett parachute- eller fallskärmshackel.

Just flugan Paradun kommer likt de flesta flugor med dylikt utseende och med fallskärmshackel på detta vis från den amerikanska klassikern Parachute Adams. Många luttrade flugfiskare och flugbindare har Parachute Adams som sin absoluta favorit fluga, och det kan jag verkligen förstå. Flugan kan imitera allt! Dag-, natt- och bäcksländor och landinsekter och vad som helst … det som fisken gillar är att siluetten liknar mat och gärna stiger till den. Så om du träffar mig vid en å och jag står och kliar mig i huvudet och inte riktigt vet vad jag ska göra så är Parachute Adams ofta en av de fyra flugorna som jag alltid återgår till i flugasken (de andra är F-Fly, Klinkhamer Special eller LaFontaines Sparkle Emerger). Om du vill läsa mer om Parachute Adams eller andra amerikanska klassiker kan jag verkligen rekommendera Tom Rosenbauers bok The Orvis Guide to the Essential American Flies (ISBN-13: 9780789322692).

Vad som skiljer en Paradun från en Parachute Adams är främst två saker, stjärtmaterialet och att man bara använder en färg på fallskärmshacklet. På en Paradun binder in stjärten så att den mer liknar en dagsländas stjärtspröt och istället för ett grizzly och ett brunt hackel använder man endast en färg på en Paradun. Kort och gott, vid bindstädet och vid vattnet är den mer än särpräglad imitation av en dagsländas istället för helgarderingen Parachute Adams. Detta kan givetvis vara väldigt viktigt i en lugnare del av ån där fisken har längre tid på sig att granska sin mat eller när fisken är helt inställd på att mumsa på duns.

Jag är också övertygad att en del av Paraduns och Parachute Adams succé för många, mig inkluderad, är att flugan ger helt rätt siluett av mat, flugan ligger lågt på vattenytan precis som de insekter vi imiterar allt som oftast gör. Så om du inte har ett gäng Paraduns i asken tycker jag att du ska bege dig till bindstädet direkt! Bind upp ett gäng i storlek 16 (en bra allround storlek) som jag har gjort här på bilderna i några olika färger och dröm om kommande vår.