Likväl som jag gillar att experimentera och testa olika krokmodeller så gillar jag även att göra det samma med bindtråd.

Fram till för ett par veckor sedan har jag aldrig blivit besviken på en produkt från japanska Tiemco, det var ju då jag tappade en stor öring genom att kroken (103BL) från samma märke rätade ut sig. Men så i förra veckan när jag och min pappa hade vårt årliga fiske i flugströmmen i Harasjömåla, mina föräldrar bor nära och familjen var på besök, så tappade jag en gigantisk regnbågsöring på en Once and Away bunden på en Partridge 15BN, även den rätade ut sig och fisken slet sig.

När det gäller Tiemco så använder jag ju främst deras krokar vid bindstädet men jag älskar även deras hackeltång, skakpulver, spövax och linmedel. Och om jag inte hade varit så utsökt nöjd med mitt Petitjean bindstäd hade ett av Tiemcos städ legat långt upp på önskelistan.

Så, för ett par veckor sedan såg jag att TMC tidigare i år släppt en ny ”upphottad” version av sin flugbindningstråd, nu i fler färger, ännu starkare och något vaxad. Efter en omfattande sökning på Internet hittade jag ingen butik som sålde tråden i Europa (?) så jag gjorde en beställning från USA där de flesta butikerna säljer den. Efter en vecka kom då brevbäraren med ett efterlängtat kuvert innehållandes tråden i de sex färger (vit, svart, grå, brun, light cahill och olive) som finns.

Tråden är förvaxad och lika tunn som Danvilles Spider-Web (som jag ju använt en hel del), skillnaden är att den är vaxad, starkare, kommer i olika färger samt att tråden är mer lik en ”vanlig” tråd. Med ”vanlig tråd” menar jag att den består av en massa oerhört tunna fibrer, likt min favorittråd UTC 70, istället för Spider-Web som är mer som en tunn tunn syntetisk tråd i ”en enhet”.

Jag satte mig direkt vid bindstädet och började binda ”smått” och tråden är ljuvlig att arbeta med, den är verkligen starkare än Spider-Web vilket gör att man slipper ha allt för stor ångest under bindningen, den är lättbunden och färgerna är perfekta. Tiemcos 16/0 tråd kommer utan tvekan bli min tråd från krokstorlek 16 och mindre och jag kan varmt rekommendera dig att investera och svenska handlare att köpa in den i sitt sortiment. Flugan jag band då? Ja, den kommer nog i nästa inlägg här på bloggen.