Att fiska torrflugor är det jag lever för! Men om inte fisken vakar eller andra omständigheter gör att torrflugor inte är aktuellt och fiske under ytan är ett måste då är det allt som oftast förtyngda nattsländor jag väljer att knyta på tafsen.

Det finns INGET som går upp emot att presentera en torrfluga för en vakande fisk! Om man gör rätt – presenterar och imiterar rätt – så går öring, harr eller regnbåge mer än gärna upp och låter sig väl smaka. Men det är ju inte alltid förutsättningar för torrflugefiske, det kan t ex. bero på väder, årstid, insektsliv/insektsaktivitet eller del av strömmen/ån du fiskar i. Och även om jag gärna försöker ha tålamodet att vänta ut fisken och se var den står för att sedan kunna smyga mig upp på den och göra så gott jag kan, så är jag ingen torrflugepurist. Att läsa strömmen och veta att just där skulle jag stått om jag vore öring eller harr och presentera och imitera rätt med en förtyngd imitation är något jag också älskar.

Som tidigare nämnt är det nu bara dagar kvar tills jag står vid ett välkänt storöringsvatten i Jämtland och kämpar, funderar och (förhoppningsvis) drillar öring. Och nattsländor i alla dess former är ett måste i asken när det vankas flugfiske i strömmande vatten och när det kommer till förtyngda nattsländor skall de vara tunga, mycket tunga. Imitationen skall finnas där fisken och det man imiterar finns, alltså i många fall på botten. Flugan skall presenteras och sen skall den sjunka snabbt och nästan studsa fram utmed botten. Huggen är oftast distinkta och det där ”suget” när fisken tar flugan och blir överraskad är en fantastisk känsla!

Uncased Caddis Larvae

Att imitera nattsländepuppor och larver vid städet är inte speciellt svårt, det räcker egentligen med en lämplig krok med ett tungstenshuvud och lite burrig och levande dubbing utmed krokskaftet. Men man kan göra det lite mer avancerat (utan att gå till överdrift) och det har jag pysslat med den senaste veckan.

Min ask med nattsländor som fiskas strax under eller en bra bit under vattenytan är varken tom eller har behov av nya varianter. Men det är ju så roligt så det är svårt att låta bli när man springer på nya mönster eller funderar ut varianter på välkända imitationer. För inte så länge sedan presenterade jag ett fint mönster från John Barr, Graphic Caddis, och i samma veva som jag band den kom flugorna du ser i det här inlägget till mig.

Flugorna imiterar nattsländor med och utan ”hus”, eller det blir enklare på engelska – ”cased” eller ”uncased” nattsländelarv samt min variant på ett finfint Charlie Craven mönster – Caddistrophic Pupa (nattsländepuppa alltså).

 

Alla tre mönstrena är relativt lättbundna och med lite kreativitet så klarar du dig på de material du har i dina flugbindningslådor.  Jag vill samtidigt passa på att önska er alla en fantastisk flugfiskesommar, jag återkommer igen om några veckor med en summering på en, förhoppningsvis, lyckad resa norröver.