Inför stundade flugfiske-bonanza har jag i veckan och veckan som gått kompletterat askarna med nya vapen i jakten efter den stora öringen.

Om cirka två veckor sticker jag norrut närmare bestämt till i flugfiskesammanhang mytomspunna Stavre i Gimån. Det är en resa tillsammans med och arrangerad av Flugfiske i Norden och givetvis är detta något som jag sett fram emot nu i några månader sen det blev bestämt. Med på resan är bland annat Niklas Dahlin och William Moberg-Faulds och enligt uppgift ska även Lars-Åke Olsson och Leif Milling vara med på ett hörn. Det ska bli riktigt kul att få snacka lite flugbindning med Niklas Dahlin och se om man kan snappa upp lite tips och kanske några spännande nya mönster i hans flugaskar.

Givetvis har jag själv fyllt mina flugaskar till bristningsgränsen känns det som inför resan, även om jag vet av erfarenhet att det till slut nästan bara blir ett femtal flugor som kommer bli de jag får flest fisk på. Och det skulle inte förvånga mig om det blir som vanligt att det är Klinkhamer, Parachute Adams, Superpuppan, TKK och LaFontaine Sparkle Emerger som ger mig mest framgång vid ån. Men så får det gärna bli för jag älskar att mixtra vid städet, testa nya idéer, varianter, mönster och material och om jag skulle få fisk på dom är det bara en bonus. Att binda flugan är ju minst halva nöjet, i alla fall för mig. Och rätt som det är träffar man rätt och den flugan/mönstret man bundit hemma vid städet blir en ny favorit för mig och kanske även för dig.

När det kommer till fiske i strömmande vatten är min favoritinsekt den gula forssländan, den vackraste av dem alla. Sländans karaktäristiska gula och ibland orange-gula utseende som alltid är lika iögonfallande går inte att undvika och gillas av öring och harr lika mycket som av mig. Att jag tagit min största harr på en imitation av denna gula skönhet i dunstadiet gör ju heller inte att jag gillar den mindre. Så inför kommande fiskevecka i vackra Jämtland har jag nu laddat min flugask som enkom innehåller torra dagsländor med nya gula sländor.

Torrflugan är den imitation jag gör helst. Bunden på TMC 101, syntetiska stjärtspröt som är splittade i par, kropp av kalkonbiots, thorax av CDC-dubbing, tupphackel och vingar av Medallion Sheeting i passande färg. Vingarna binder jag ner likt ett par spent spinner vingar längst fram vid krokögat och viker sen upp och bak och binder fast. På det är viset skapas automatiskt också ett huvud eller ett par ögon om du så vill, smidigt. Jag har fått en del mail med frågor om Medallion Sheeting som jag ju gärna använder, frågorna har främst behandlat risken för krulliga tafsar. Min upplevelse är att de inte påverkar alls, inte mer än vilken fjäder som helst med stammen kvar som används som vinge. Materialet är så tunt, men framför allt så följsamt att det inte påverkar presentation eller tafsen. ”Nackdelen” kan vara att det ibland kan låta/surra lite när flugan går fram och tillbaka i luften, men fördelen då är att det är enkelt och roligt att binda med och att resultatet blir väl imiterande.

Kläckarmönstret är nytt för mig och jag ser verkligen fram emot att fiska med det, inspirationen kommer från Dave Wiltshire och hans suveräna River Fly Box. Vad som är speciellt med det här mönstret är hur man binder in CDC-tussen och hur man ”på köpet” får en fin imitation av ett vingpar som är på väg ut ur kroppen. Fjädrarna binds in med en pinch-loop och sedan säkrar man fjädrarna framför, bakom och runt om, precis som man gör när man binder in en vingpost för ett fallskärmshackel. Detta säkrar CDCn stenhårt! Den stora tussen CDC är den som gör att flugan flyter och flyter rätt och den lilla tussen bakom imiterar då alltså ett vingpar som är på väg att kläckas ut från kroppen på nymfen. Smart på alla sätt! För skojs skull har jag bundit mönstret på tre olika ”kläckarkrokar” – Partridge 15 BN, Varivas 2200BL och Grip Hooks 14723BL. Som sagt, det är kul att mixtra lite …

På lördag hoppas jag få till några timmar vid ett strömmande vatten och hoppas då på att få testa de här flugorna.

Trevlig midsommar!

/Daniel