Den har alltid funnits där, men inte blivit särskilt använd. Tills nu …

Jag kommer ihåg när jag började flugfiska och då också köpte en ask med gott och blandat i flugväg. Klassikerna fanns där allihopa; E-12, Rackelhanen, Parachute Adams, Montana, haröra och flera andra, men i asken fanns också en ensam Copper John. Det har gått några år sen dess och flugaskar har bytts ut och flugor har sorterats men den där ganska slarvigt bundna Copper John har hängt med.

Sen började jag med flugbindning för några år sedan och jag har bundit mig genom många av klassikerna, men jag har hoppat över världens mest sålda fluga – Copper John alltså. Världens mest sålda fluga, kan man säga så och vem för statistiken? Jag blev nyfiken på detta och kontaktade Umpqua som distribuerar det mesta i flug- och flugbindningsväg i Nordamerika. Det är också till Umpqua som flugans upphovsman John S. Barr är ”knuten” och dit han sålde sina första Copper John i mitten av 90-talet. En representant från Umpqua återkom till mig snabbt och bekräftade att Copper John och dess varianter är deras klart mest sålda och efterfrågade fluga. Sen om detta gör att den kvalar in till vinnare i ”VM i fluga” överlåter jag till dig att bestämma.  Oavsett så har Mr. Barr och hans Copper John räddat många fiskedagar, gjort många flugfiskare lyckligare och då också ett gäng fiskar på sitt samvete.

Vad gör den då så bra? Ja, för det första så gör materialvalet och utformningen av flugan att den sjunker snabbt och placerar sig alltså där fisken står, färgerna är klara, flugan glittrar och är lätt att se.

När det kommer till färgvalet så gör ju utbudet av färgad wire att endast fantasin sätter gränsen. Men jag bestämde mig för att binda upp ett gäng Johns i de färger som John Barr själv aldrig lämnar hemmet utan: svart, röd, chartreuse och koppar. Sen är det få flugor jag inte har flugbindningsfärgen oliv, så jag gjorde några sådana också. Jag har försökt att hålla mig så nära upphovsmannens beskrivning och materialval som möjligt, men även om man kopierar så sätter man ju alltid sin egen prägel och teknik på det man skapar.

Flugan är lätt att binda, efter du praktiserat den ett par gånger. När jag började binda flugan för en dryg vecka sedan hade jag inte bundit den förut och de första 5 flugorna jag band blev inte helt lyckade, främst proportionen på biotsen man använder som stjärtspröt samt lindandet av ”koppartråden”. Så de 5 halvskapliga flugorna lade jag i ett kuvert och skickade till Per i förhoppningen att han skulle komma ihåg den fina harr han fick på en Copper John förra säsongen.

Jag band 2 st av varje färg och då i storlekarna 14, 16 och 18. För krokstorlek 14 och 16 använder jag storleken Brassie på ”koppartråden” och Small för storlek 18.

 • Copper John
 • Tråd: UTC 70
 • Krok: TMC 5262
 • Huvud: ”Guldskalle” i passande storlek till kroken
 • Stjärt: Goose Biot
 • Kropp: UTC Wire
 • Flashback: Pearl Flashabou
 • Vingsäck: Thinskin (svart)
 • Thorax: påfågelherl
 • Ben: höna eller rapphöna
 • Avslutning och för att säkra flugan så använder man epoxy eller dylikt. Jag har använt Clear Cure Goo (thin). Var noga med att även täcka lite av wire och guldskallen innan du härdar.