Majfisket i Hökensåsområdet är en tradition sedan flertalet år tillbaka och nu är det dags att summera årets besök.

De senaste åren har besöken i Hökensås inneburit, rent ut sagt, riktigt skitväder och årets ”grabbträff” på Åsen var inget undantag. Regn, stark vind och höstkyla på våren. Men jag är inte den som brukar klaga på dåligt väder utan då hellre hänvisar till dåliga kläder, och då räknar jag också in Pers vadare som han upptäckte började läcka på ett strategiskt ställe mitt fram på kroppen. Men oavsett regn och rusk (och läckande vadare) så hade vi fyra fantastiska dagar i Hökensås där vi, för en gångs skull, hade bra fiske alla tre.

Jag och Richard var på plats redan på torsdagen medans Per slöt upp sent på torsdagskvällen. Torsdagen blev en riktigt trög dag rent fiskemässigt, utan det mest anmärkningsvärda var när Richard lyckades låsa in mina bilnycklar i min bil. Vad gör man då? Den frågan ställde vi oss ett par gånger, och vi kom fram till att det enda alternativet är att slå sönder en ruta och försöka vara glad ändå. Men så precis innan vi tog det drastiska beslutet kom jag på att jag har någon assistansförsäkring så vi ringde till dem och mycket lyckliga fick vi till svar att försäkringen täcker även ett sånt fatalt misstag. Och en dryg timma senare lyckades en stor bärgningslastbil ta sig ner till parkeringen vid Enesjön och mycket fackmannamässigt öppna dörren och göra vårt liv mycket enklare.

Fisket fredag, lördag och söndag blev betydligt mer lyckat än torsdagen och vi drillade fisk, drack öl och skrattade gott om vartannat, precis som det skall vara. Förutom våra favoritställen att fiska på så hittade vi även nya favoritspots som vi säkerligen kommer att återkomma till. Bäst utdelning gav Enesjön och Prinsasjöarna och roligast hade jag när jag drillade flera fiskar på små små fasanstjärtsnymfer i Prinsasjöarna, det var väldigt tydligt att fisken gick och plockade vassländenymfer strax under ytan då Per stod på andra sidan viken och hade det lika roligt som jag på samma fluga.

Insektslivet hade inte kommit riktigt så långt som vi önskat. Vassländor, fjädermyggor och Bibio var tydliga i området och vi såg faktiskt några sporadiska Vulgator som kläcktes i Enesjön. Förutom ovanstående insekter/flugor så funkade mindre Montananymfer med rött inslag i thorax mycket bra, men även (givetvis) flicksländenymfer i olika utföranden.


Något som överraskade oss väldigt mycket var att vi i stort sett var helt ensamma vid sjöarna alla dagarna. Något vi givetvis inte klagade över, och jag är också övertygad om att det var därför som många av de fiskar vi fick tog väldigt nära land och det var också mycket aktiv fisk i grunda vikar och då nära land. Skönt på de annars ganska ofta i onödan söndervadade sjöarna i området.

Och som vanligt är det alltid tråkigt att summera något roligt, men hade det inte varit roligt hade jag inte summerat det och jag hade inte heller längtat tillbaka. Och längtar tillbaka gör jag, det är något speciellt med Hökensås …