Fiskar är väldigt intresserade av lättfångade byten, här är ett flugmönster på just ett sådant.

René Harrop är en stor förebild för mig, främst inom flugbindningen, och jag har en dröm att någon gång få fiska i hans hemmavatten kring Henrys Fork i Idaho. I Henrys Fork driver René, tillsammans med sin familj, en stor verksamhet under namnet TroutHunter. I verksamheten kan man räkna in bl. a. en stor lodge med restaurang, guidning och en fiskeaffär. Mest känd för oss här i Norden är väl Renés återkommande artiklar, ofta tillsammans med sin fru Bonnie, i Flugfiske i Norden. Och ska du köpa en bok inför kommande vintern kan jag inte nog rekommendera Renés båda böcker TroutHunter och Learning from the Water.

Jag har bundit ett ett antal av Harrops mönster och ALLA fiskar och imiterar suveränt. Och igår band jag ett nytt mönster som jag tror och hoppas ska fiska och imitera lika väl. Det är en stor (krokstorlek 10) Crippleimitation av en ”Green Drake”, alltså amerikanarnas variant av våra största dagsländor. Med ”Cripple” menas alltså en slända som är skadad eller som inte riktigt klarar/klarat kläckningen, det kan ju t ex. inträffa när andra insekter attackerar den kläckande sländan på ytan. Sländan är då givetvis väldigt lättfångad och kräver ingen större ansträngning från fiskens håll, vilket givetvis är både välkommet och bekvämt.

Minneskortet till min ordinarie kamera är kaputt så jag har fått försöka fånga flugan med kameran på min iPhone, därav den något bristfälliga bildkvaliteten. Jag band upp 5 st i färgen du ser här, tänkt att imitera vår Sjösandslända/Vulgata i just det här ”Cripplestadiet” och på listan är att även binda upp några ljusare varianter för att då imitera Åsandsländan/Danican.