En av mina absoluta favoritflugor är välkända Klinkhamer Special, tanken här är att kombinera den flugan med ett av mina favoritfisken. Det borde fungera … typ?

Sjävla symbolen för flugfiske och i många fall även flugbindning är de allra största dagsländorna. Vulgata, Danica, Rocken, Drake … ja kärt barn har många namn. Men för oss här i Norden så är det Ephemera Danica (Åsandslända) och Ephemera Vulgata (Sjösandslända) som är aktuella, och få fiskepass slår de där man försöker lura fisken genom användandet av olika imitationer, främst torrflugor, av de sländorna. Vad är det då som är så fascinerande med dessa sländor? Ja, först och främst så är sländorna oerhört vackra, de är stora och lätta att upptäcka och för det mesta så är perioden då fisken är inställd på sländan (på ytan eller i ytfilmen) ganska kort. Sen är det givetvis så att även den större öringen intresserar sig för dessa ”proteinbomber” och bemödar sig att visa sig och ”ta torrt”.

Klinkhamer, Klinkhammer, Klinkhåmer, Klinkhamer Special … kärt barn har många namn, som sagt. Jag har många trevliga minnen tillsammans med den flugan och söker du på Internet så kan man lätt konstatera att jag inte är ensam om det. Denna mångsidiga fluga som kan imitera allt från kläckande dag- och nattsländor, landinsekter och det mesta man kan tänka sig kan trigga fisken är en självklar favorit i de flestas flugaskar. Det är även en rolig och ganska simpel fluga att binda.

Kombinationen av allt du läst så här långt mynnade i veckan som gick ut i de flugor du kan se på bild i det här inlägget. En Klinkhamer Special Vulgata respektive Danica … typ. Tanken är att maraboun, som stjärt och kropp är gjord utav, skall efterlikna nymfens ganska tydliga gälar (speciellt på de två mörkare varianter som är tänkta efterlikna Vulgata) samt att maraboun också är mycket bra på att imitera lite rörelse/kläckning i stilla vatten. Så färg, storlek och rörelse/kläckning tror jag kan räcka för att imitera bra. För den ljusare varianten (Danica) så har jag blött maraboun något och strykt tillbaka fibrerna innan jag ribbar kroppen med bindtråd, detta för att inte få en lika tydlig ”hårighet”, Danicanymfen har inte alls samma gälar som Vulgatan då den finns i strömmande vatten och får syre från just det strömmande vattnet.

Det här borde väl fungera? Eller? Jag vet inte, tiden som snart är här får utvisa det. Kul ska det bli att testa, hur som helst.