I veckan har jag haft ett fantastiskt fiske och mycket spännande upplevelser i samband med envist letande efter öringåar.

Veckorna går fort, mycket fort, det känns det som i alla fall. Men vädret består, våren vill liksom inte trycka undan vintern på allvar. Men skönt är i alla fall att de nordliga vindarna nu bytts mot sydliga vindar, det gör det betydligt mer behagligt att vara ute och att stå vid kusten och leta efter havsöring. För så här långt i år är det just det fisket som släckt mitt behov efter öring.

Och är det bara jag som har haft ett fantastiskt havsöringsfiske i år? Jag tänker då speciellt på fiskens storlek, som så här långt varit väldigt bra. Jag har fått fisk vid varje fisketillfälle och, för mig, stor fisk. Tidigare år har mitt havsöringsfiske mest handlat om att jag krokat de där små ”slipsarna” på runt 30 cm, med några undantag. Men i år har jag verkligen hittat de större, stridbara och silverblanka öringarna från 45 cm och uppåt. Underbart givetvis!

I veckan har jag haft möjligheten till två fiskepass på sen eftermiddag och kväll, och vilka pass sen! Både i onsdags och igår fredag hade jag ett fantastiskt fiske här i ”hemmaviken”, med flertalet landade (och återutsatta) fiskar mellan 45 och 60 cm, riktigt feta, blanka och oerhört stridbara pjäser. Igår eftermiddag hade jag en riktigt ångestladdad drill med en öring mellan 55 – 60 cm som var oerhört kraftig och jag var övertygad om att den skulle knäcka spöet. Jag vet inte vad den vägde i kilo, men motståndet var häftigt och jag fick verkligen kämpa för att till slut få den i håven.

Noterbart så här långt är att de största fiskarna bitit på flugor med diskreta färger – svart/oliv, brunt och rostigt. Bästa flugorna för mig i år har varit Tellis Katsogiannos mönster Devil Bugger och Nyårsdan i svart/oliv.

 

Mitt i denna silverhets vet jag att det snart kommer varmare tider och så fort det på allvar börjar kläcka insekter på i sjö och å så kommer det faktumet att överta mina tankar från silver. Från silver till guld, från havsöring till dess sötvattenslevande guldfärgade kusiner. I veckan har jag spenderat en del tid med att titta på kartor, googlat och bollat idéer om potentiella fiskevatten med min kompis Richard. Målet är att försöka hitta åar med vild stationär öring här i trakterna, runt en timmas bilfärd från hemmet som max.

Och i torsdags begav jag mig ut för att ”reka” ett vatten vi hittat och bland det första jag såg när jag kom fram till vattnet var en fin öring som sörplade kläckande fjädermyggor i ett lugnflytande parti. Fantastiskt! Jag ser fram emot att hitta några åar där jag kan smyga omkring och presentera torrflugor med lätt utrustning och tunn tafs där minsta misstag i presentationen innebär att öringen fattar misstanke och flyr. Det finns nog få saker som överträffar det. Eller hur?!

Andra helgen i maj åker jag, Richard och Per till Hökensås för den årliga grabbträffen där nere. Det blir fyra dagars fiske (tor-sön) och jag hoppas på ett spännande torrflugefiske, framför allt. Kanske har Vulgata kläckningen precis startat, det vore ju givetvis fantastiskt. Men jag nöjer mig med att även ha ett så fantastiskt fiske med små små imitationer av fjädermygg och andra midges som jag haft i området de senaste gångerna jag varit där. Och ”myggfisket” är verkligen en favorit! Som led i detta ska jag ikväll börja med att binda lite, så kallade, midges. På tur att fylla min myggask är det suveräna mönstret Palomino Midge, resultatet ser du här om några dagar.

Trevlig helg!

/Daniel