Swim – simmande flicksländenymf

Ett enkelt och bekvämt sätt skapa ett väl imiterande flugmönster är att lita på kroken.

När jag binder flugor så använder jag nästan uteslutande TMC 101 eller TMC 200R, men notera att jag skrev ”nästan uteslutande”. För jag älskar, samtidigt som jag har mina favoriter, att laborera med olika krokmodeller. Jag vet inte varför jag finner olika krokar och modeller av krokar så intressant, men när man binder flugor är det lätt att vara eller bli prylgalen.

För ett par veckor sedan läste jag lite grann om det faktum att flertalet av våra större dagsländors nymfer simmar med böjd rygg, speciellt då i stilla vatten. Och det är väl egentligen detta simmande stadiet som vi imiterar när vi sakta tar hem våra nymfer i stilla vatten. Att imitera en rörande nymf kan göras på många olika sätt, bland annat genom att binda in gälar på var sida av nymfkroppen, att göra en nymf med en rörlig bakkropp eller varför inte binda in ett spretigt thorax, gummiben eller dylikt för att imitera rörelse i flugan.

Vidare läste jag att också flera av de större simmande nymferna också gör det på ett väldigt karaktäristiskt sätt där ryggen är böjd, nymfen liksom skjuter fart (?) med bakkroppen för att ta sig fram. Förutom att imitera detta med ovanstående exempel med en tvådelad fluga kan man då lita på just kroken och dess ”böjelse”. Daichii 1870 är just en sådan specialkrok som jag gillar att experimentera med. Och vad passar då bättre att experimentera med än av mina favoriter i flugasken, flicksländenymfen. Om du söker på ”flicksländenymf” i rutan här uppe till höger kommer du få många träffar, jag älskar att binda olika mönster och varianter på den här fantastiska insektens nymfer och de fångar fisk också. Olika varianter av flicksländenymfer är det mönster jag fångat flest fiskar på genom åren. Och så simmar ju också flicksländans nymf med böjd kropp.

Resultatet av allt jag nämnt ovan har då landat i den här imitationen. Väldigt enkel att binda och den imiterar väl, bland annat då genom krokens form. En annan fördel med att kroken är böjd uppåt mot krokögat är att det också hjälper flugan till en läcker ”gång” i vattnet och att flugan inte vänder sig upp och ned när den hamnar i vattnet och du sakta tar hem den, så som liknande mönster bunden på krok med krokögat nedåt lätt gör.

Då saltvattensfisket efter västkustens silver varit så lättillgängligt, roligt och bra så här långt i år har det tidiga sötvattensfisket fått lida. Och det kan också eventuellt bli så att grabbträffen i Hökensås andra helgen i maj också blir mitt första söta (vattnet) möte i år. Oavsett så kommer den här imitationen nog ligga nära till hands som första val då.

Jag har valt att binda mönstret i klassisk klar oliv och även i en ljusare tan/beige färg som jag också tror på.

Cheers!

/Daniel

20 reaktioner till “Swim – simmande flicksländenymf”

  1. Jajemensan! Den är riktigt het! Fick flera fiskar på den på Hökensås senast både i den gröna och beige/tan.

   Rekommenderas!

 1. Nok et interessant mønster. Dette må prøves… Hva slags type øyne har du brukt her?
  Det fins mange meninger om mangt når det gjelder ulike type triggers og røde øyne på damselnymfer er favoritt for noen. Vil derfor prøve ut røde øyne m.m.
  Jeg liker veldig godt denne varianten ut i fra hva jeg ser… den ser ut til a vœre enkel og rask å binde samt bevegelsesmønsteret som den antakelig gir. Kommer til å fiske i en del vann denne sesongen og en damsel må vœre med i fiskeskjorta…

  1. Hej Lasse

   De svarta ögonen är vanliga ”Bead Chain Eyes” och de gröna är av plast. De är inköpta på lakelandflytying.com

   Håller med dig, det är ett enkelt, effektivt och väl imiterande mönster. Jag har fått bra med fisk på denna fluga, speciellt på våren. Fiskas hem långsamt och varierat med en handtvist, huggen är ofta brutala 🙂

   1. Vil gjerne unngå å gjøre feil etter at jeg har bundet opp ca 30 stk av disse så her er noen flere spørsmål…
    Ved bruk av glass og plastikkøyne så er det OK og binde dem inn ovenpå krokstammen?
    Ved bruk av tyngre produkter som dumbells og bedchain, er det en fordel å binde disse inn under krokstammen for riktig gange i vannet?

    1. Lasse

     Jag förstår vad du menar. Min erfarenhet säger mig att det inte spelar så stor roll om flugan går upp och ned i vattnet.

     Men om du använder en krok med uppåtböjt öga eller den här speciella kroken så minimerar du risken. Den här Swimming Nymph kroken är suverän.

     1. Flott, da er det forstått.
      Av og til Daniel, må jeg ha ting inn med teskje ☺
      Har vœrt i kontakt med Finesseflyfishingcompany ang. Daichii 1870 og er klar til bestilling på mandag, men så serru serru, sjekket jeg med Great feathers, usa, som jeg handlet med sist… de har tilgjengelig en krok ved navn Grip 14703 til halva priset, denne er nogenlunde lik i konstruksjon men kansje ikke det ideelle for din imitasjon? Du trenger ikke bruke tid på dette men jeg var liksom litt i farta ang dette.

     2. Just den broken jag har använt finns närmare än USA, titta in på mistpool.com – de har den.

      Grips krokar är riktigt fina annars.

 2. Jeg har bundet en del fluer i mitt liv, men er allikevel en novise på dette området.
  En 1870 Daichii i size 8 og 6 vil kansje matche de nordiske damsel imitasjonene?

  1. Det roliga med flugbindning är ju att man lär sig hela tiden, jag har själv bara bundit flugor på allvar i 3 år. Roligt är det hur som helst.

   Jag tror att storlek 8 och 10 blir bra .. kanske till och med 12. Storlek 6 blir nog lite väl stor tror jag.

   1. Glimrende!!! Dropper 6 og går for 8 og 10 i storlek.
    Bruker i hovedsak 9#3 line så mindre kroker gjør det enda litt enklere for meg å mestre.
    Angående bindning… det er en stor forskjell i å forestille seg og føle hva som skjer med flua i spesiellt strømmende vann hvis man har kjent fjør, ull og hår mellom fingrene ved bindestikka. En stor fordel.
    Håper #3 kronor går seirende ut av matchen i morgon…

   2. Glimrende! Da blir det 8 og 10 i storlek.
    Bruker 9 #3 line så mindre kroker er enklere å mestre.
    Angående bindning… Det er enklere å forestille seg og ”føle flua”, spesiellt i strømmende vann hvis man gjentatte ganger ”har kjent fjør, ull og hår mellom fingrene ved stikka. En fordel.
    Tror forresten det er en god sjanse for #3 kronor at klara braserna i morgonens match.

  1. Martin,

   Nja jag brukar inte sälja flugor. Men jag binder gärna upp några till dig till hösten/vintern och skickar till dig. Just nu går all ledig tid till fiske, som du säkert förstår.

   Men maila mig din adress via ”Kontakta mig” på bloggen så ska jag se vad jag kan hitta på framöver.

   Kul att du gillar dom! Jag har ett nytt flicksländenymfsmönster på G som jag ska testa till hösten.

   /Daniel

 3. Hej!

  Jag gillar dina flugor!

  Efter att ha sett en sån här simma så funderar jag ändå på om inte kroppen borde vara rörlig, t ex ledad eller gjord av något mjukt material? Vet inte om man kan säga att den simmar med krökt rygg, men kröker sig från sida till sida, det gör den verkligen.. Kolla in detta klipp av en flicksländenymf som jag plockade ur magen på en röding häromdagen:

  http://www.youtube.com/watch?v=_w_ekq4L_Vk

  Ps. Har själv ingen erfarenhet av att imitera dessa insekter, men blir sugen att testa till våren..

  Hälsningar Tom

  1. Tom,

   Tack för att du läser och kommenterar.

   En ledad flicksländenymf är väldigt giftigt och jag har bundit sådana. Sedan tror jag att en slank rörlig kropp i grönt räcker utan en massa hokus pokus och specialkrokar räcker när fisken är inriktad.

   Flicksländenymfer är kul att experimentera med.

   /Daniel

Kommentera