Idag fick jag äntligen möjlighet att sätta mig vid bindstädet igen och resultatet blev ett par favoriter som jag alltid har med mig ut på mina fiskepass.

Nu har halva mars passerat och jag börjar så sakteliga räkna ner till säsongspremiären. Ett tag där i slutet av december trodde jag att jag skulle få möjlighet att fiska januari, februari och mars i år. Men så slog vädret snabbt och hastigt om till vinter och stora delar av januari och februari liknade tidigare års bistra och kalla vintrar, detta resulterade givetvis i att isarna lade sig tjockt på sjöarna. Men skam den som ger sig, våren är nu verkligen på intåg och isarna har äntligen lossnat och krokusen har slagit ut i trädgården.

Premiärfisket i år blir som vanligt första april och då är det havsfiske efter västkustens silver som gäller. Vi bor ju nu nära nära havet och jag har gångavstånd till ett par riktigt heta vikar som jag ser fram emot att fiska av nu i vår samt även varma sommarnätter framöver.

Jag har även återgått till Loop igen. Med det menar jag att jag gav upp mina äventyr med TFO BVK, dom var inte för mig. Jag provkastade ett par gånger med lite olika linor och känslan infann sig inte, jag uppfattade de alldeles för ”styva” för mig och min timing i svingen byttes ut mot osäkerhet. När jag var ute och provkastade TFO spöna så hade jag med mig min trotjänare och favoritspö Loop AEG och när jag satte rullen på den så kände jag mig direkt hemma. Så jag sålde mina TFO BVK i klass 5 och 6 med tillhörande linor på Tradera och köpte mig ett Loop Opti Stream klass 5 med tillhörande lina med samma namn och klass. Och idag på morgonen innan frukost var jag ute en halvtimma och kastade på fotbollsplanen här bredvid och kombinationen passar mig perfekt! Loops grejer är helt enkelt för mig! Om du har ett Loop Opti Creek eller Evotec spö i klass 3 så är jag intresserad, hör av dig!

Idag for resten av familjen in till Göteborg och jag blev kvar hemma. Hur jag skulle fördriva tiden var given, det var längesen jag hade en längre sejour vid bindstädet. Förra veckan rensade jag och sorterade mina flugaskar inför säsongen, jag gör så en gång per år, och upptäckte att förrådet var tunt på ett par favoriter så att komplettera med dessa blev dagens projekt.

Corixa är ju en klassiker och jag fiskar den gärna i näckrosbälten och kring övrig vegetation. Jag utgår från Lennart Bergqvists grundrecept men tweakar det något. Istället för dubbing använder jag vitt kroppsgarn av antron och ben och ryggsköld binder jag helst med påfågelherl. Men som synes på bilden i det här inlägget band jag även ett par stycken på det klassiska sättet med fibrer från fasanstjärt. Corixan är i många falll en bortglömd fluga/imitation i många flugaskar idag, men hos mig är den given.

Ett annat mönster som jag fiskade ganska mycket med under förra säsongen är flugan som heter Ammarnäs Special Pupa. Om den ska imitera en puppa, eller en variant av Superpuppa, vet jag inte men riktigt giftig är den hur som helst. Jag fångade flertalet harrar, öringar och regnbågar med den här flugan förra säsongen och den är nu en favorit i min flugask. Jag minns speciellt ett tillfälle när jag och Per var i Tännån förra året och när det här mönstret räddade middagen för mig och Per då jag efter mycket huvudkliande och flugbytande knöt på denna och ett landade ganska omgående ett par fina stekpanneharrar. Jag tror den kan imitera allt och ingenting och att de två stråna Krystal Flash lockar fisken till hugg tillsammans med kroppens ”burrighet” och att mönstret ligger djupt i ytfilmen. Fungerar utmärkt i både strömmande och stilla vatten.

I veckan har Per och jag bokat årets första resa, det blir den klassiska och traditionsenliga Hökensåstrippen i mitten av maj. Fyra dagar av fiske dygnet runt och lika många goda skratt som öl. Kan det bli bättre?

Jag hoppas vi syns utmed kusten i början av april, vi är ju faktiskt snart där …