Här är min avslutande fluga i mitt projekt att binda mig genom dagsländans olika stadier.

Jag vill inte säga att jag är trött på att binda imitationer av dagsländor, det blir jag nog aldrig, men jag ser fram att binda annat nu ett tag framöver. Jag började ”projektet” i höstas med att binda Shane Stalcups Biot Nymph och har sedan dess bundit ett femtontal imitationer från nymf till nu då spinners. Resultatet av min envishet har inneburit att jag nu har en helt uppdaterad dagsländeask som jag ser fram emot att vittja vid diverse vatten kommande säsong. Väldigt spännande ska det bli!

Den här imitationen av en dagslända i spinner-stadiet är relativt lättbunden, ligger djupt i ytfilmen och flyter helt suveränt. Jag har testat att kasta ner den i ett större vattenglas, flugan flöt perfekt när jag valde att ta upp den ur glaset en halvtimma senare.

Jag har under veckan bundit upp 20 stycken i färgerna brunt, oliv och gult i krokstorlekarna 14 och 18. Mest anmärkningsvärt och iögonfallande är givetvis vingarna som är av Water Wing från Virtual Nymph. Materialet är en tunn tunn blå skimrande hinna som är perfekt för vingar till en dylik imitation, men även för t ex. vingar för fjädermyggor. Materialet använder ljuset för att reflektera och locka fisken, alltså väldigt likt vad de ska imitera. Det är också en fördel att materialet är så pass tunt vilket innebär att det inte gör att tafsen tvinnar för mycket. En annan självklart fördel är självklart att materialet flyter och ger stor flythjälp vilket innebär att man kan använda ytterst sparsamt med hackel, här har jag använt lite CDC-fibrer.

Kroken jag använt är, som vanligt, Tiemco 101, stjärtspröten är syntetiskt stjärtmaterial, kroppen av påfågelherl, thorax av fin torrflugedubbing och som ”thoraxtäckare” på ovan- och undersidan har jag valt en smal remsa Medallion Sheeting.

Vad jag tror lockar fisken i den här imitationen är självklart kombinationen av hela flugan, men främst att den flyter väl och lågt, skimret från vingarna och den smala kroppen som är väldigt realistisk.

Nu lämnar jag alltså dagsländorna för ett tag och nästa fluga jag har planerat att binda är den spännande imiationen av en nattsländepuppa som kallas SupaPupa. Men mer om det nästa gång …