Den senaste veckan har de isiga vindarna bytts ut mot varmare luft, regn och barmark. Tack och lov för det! Våren är på intåg och fiskesuget är nu nästan outhärdligt stort.

Inför säsongen har jag investerat i två nya spön med tillhörande nya linor. Spöna är båda från amerikanska Temple Fork Outfitters och modellen heter BVK och är i klass 5 respektive 6. Modellen är ett modernt spö med snabb aktion, något som passar mig och mitt kastande perfekt. Men så är det ju det här med linor till nya spön, alltid lika speciellt och spännande …

Klass 6 spöet är ju tänkt att användas främst vid blåst eller fiske med större flugor, alltså behöver jag en lina anpassad för detta först och främst, så jag bestämde mig för en Guideline Pounch Pro #6. Klass 5 spöet är tänkt att användas som ett allround-spö vid främst sjöfiske så jag behövde en lina som passar det snabba spöet och som även kan leverera både längre kast och kasta förtyngda flugor lika bra som små torrflugor. Valet för klass 5 spöet blev en SA Mastery Textured GPX #5.

För fiske i strömmande vatten/å har jag ju kvar min favoritkombination – Guideline LPXe och RIO Trout LT, båda i klass 4.

Idag när solen lyste tog jag med mig spöna och linorna för en första riktig testkastning på en fotbollsplan här nära huset. Det kändes ljuvligt att rigga upp spöna och börja kasta. Klass 6 kombinationen kändes direkt 100%, linan verkligen smällde ut genom spöringarna! Helt suveränt! Lite mer pirrigt var det när jag skulle testa klass 5 kombinationen, jag är ju en van användare av linor med ganska lång klump, och det är ju verkligen inte GPX:en. Men även denna kombo kändes perfekt även om de något ”misslyckade” kasten var fler till en början, men när jag väl kommit in i hur linan laddade spöet så kändes de skapta för varandra. Jättekul! När Scientific Anglers för några år sedan kom med sin Sharkskin lina var jag inte sen att testa, men jag fick inte riktigt känsla för linan då. Men den här nya mer modesta räfflade varianten som de kallar för Mastery Textured känns verkligen helt suverän. Rekommenderas!

Jag blev kvar på fotbollsplanen i en knapp timma och ser nu verkligen fram emot att testa de båda varianterna vid ett vatten.