I dagarna har jag testat en ny flugbindningstråd som kombinerar mina två tidigare favoriter till en ny favorit.

Om det är något man måste lita på när man binder flugor så är det tråden, och min preferens är att jag vill ha så tunn tråd som möjligt. Den senaste tiden har jag uteslutande använt SpiderWeb (16/0) från Danville och UTC (8/0), med övervikt på den förstnämnda. Fördelen med tråden från Danville är att den är så tunn att oavsett hur små flugor du än binder så bygger tråden inte upp något som förstör imitationen på de små flugorna och den går utmärkt att färga med vattenfasta tuschpennor. Och fördelen med tråden från UTC är att jag anser att färgerna på tråden är suveräna, tråden är stark och då den inte är hårt spunnen så bygger den inte upp så mycket utan lägger sig någorlunda ”platt” på det du binder. Men främst så är fördelen med UTC 8/0 att utformningen på tråden gör att den är suverän när man binder med hår och den är enkel att splitta för att t ex. applicera CDC eller dubbing i tråden.

Nackdelarna då? Ja, nackdelen med SpiderWeb är att den i vissa fall faktiskt är för tunn för vissa material t ex. så har tråden en benägenhet att ”skära sönder” foam och fibrer, det är i alla fall min erfarenhet. Sen finns ju alltid risken att tråden går sönder vid minsta misstag trots att den faktiskt är ganska stark för att se ut som att det är ett hårstrå som man binder med. Och nackdelen med UTC är just att den, för mig, är för grov, notera att mina preferenser ju var så tunn tråd som möjligt.

Men nu har jag alltså testat en ny tråd som jag anser tar fördelarna från de båda tidigare nämnda trådarna och så här långt innebär det att jag inte upptäckt någon direkt svaghet i materialet. Tråden i fråga är Nano Silk 12/0 från engelska Semperfli. Om det finns nanoteknik i tråden vågar jag inte utlova, men jag kan lova att om du väljer att testa tråden kommer att bli mycket nöjd. Som namnet antyder så är det en tunn tråd (12/0) och den är likt UTC-tråden enkel att ”splitta” och finns även i fina färger. Och tråden är stark, mycket stark! Jag har testat att behandla tråden väldigt brutalt vid städet och den vill bara inte gå av. Och precis som UTC-tråden så är den här också utformad så att den lägger sig ”platt” över materialet och inte bygger upp något direkt märkvärt. Rekommendationen är också att inte använda sina finaste saxar när man klipper tråden, det säger väl också en del, antar jag …

Semperfli Nano Silk 12/0 kommer att bli min nya standardtråd, det råder det ingen tvekan om. Testa den! Jag har köpt mina genom Lakeland Flytying men såg nu också att Leif Ehnström även säljer den i sin trevliga butik

Trevlig helg!