Att testa olika flugbindningsmaterial är bland det roligaste jag vet. Den senaste veckan har jag laborerat med ett nytt vingmaterial från USA och slutresultatet blev en imitation av en vingad nattslända som flyter som en kork.

När jag binder vingade dagsländor älskar jag att använda Medallion Sheeting som vingmaterial, det har jag skrivit om ett flertal gånger tidigare. Men jag anser materialet något för tunt och ”ostabilt” för att imitera nattsländans vingar så jag har varit på jakt efter ett syntetiskt vingmaterial som är mer lämpat för att skapa nattsländans mer distinkta vingar och vars profil som också är avgörande för hur fisken ser imitationen.

Jakten efter detta material slutade vid ett amerikanskt vingmaterial från River Road Creations som heter River Wing. Fördelarna med materialet består i att det är tillverkat av ett styvt foammaterial vilket alltså innebär att det flyter, det är lagom tjockt och hållbart, det är lätt att klippa, bränna eller skära och slutligen så imiterar det bra. River Road gör även ett ultratunt vingmaterial, även det av foam, som heter River Foam, det materialet är mer lämpat för dagsländor, bäcksländor och midges.

När jag väl hade vingmaterialet hemma vid städet var det inte svårt alls att komponera ihop en väl imiterande, flytande, någorlunda lättbunden och hållbar nattsländeimitation. Och logiskt nog väljer jag att kalla den här framtida fiskfångaren för River Wing Caddis. En väldigt kul fluga att binda och jag hoppas och tror att den blir lika rolig att fiska med. Flugan flyter oerhört bra, sitter som klistrad lågt på vattenytan och kropp och ving syns tydligt i fiskens fönster. På ett par timmar hann jag binda upp ett femtontal flugor i olika krokstorlekar och färger.

Kroken jag har valt är favoriten TMC 200R som ju fungerar utmärkt även för flytande imitationer, kropp och undervinge är av CDC i samma färg, hackel och ben är av CDC och rapphönefjäderfibrer och för att stabilisera hackel och ben och se till att flugan flyter lågt på ytan och för att automatiskt skapa både ett litet huvud och ge en extra flytförsäkring har jag bundit in lite tunn foam. Och vingen är då alltså från ”flugfiskestaten” Montana i USA och heter River Wing.